Veterinärt
3 april 2015 08:59
Ridsportplus

Ny behandling av dummyföl

Amerikanska forskare har funnit att dummyfölens likgiltighet och ointresse av att dia kan bero på att en biokemisk omkoppling under födseln inte har utförts. Inom humanvården anser man att detta kan vara en av pusselbitarna kring barn med autism.

Ny behandling av dummyföl
Ointresset för att dia hos dummyfölen kan bero på att en biokemisk omkoppling under födseln inte har utförts.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Tidigare har man trott att det har varit syrebrist under förlossningen som orsakar Neonatal Maladjusted Syndrome, så kallade dummyföl, som är likgiltiga och ointresserade av sina mödrar och inte vill dia.
    Nu har amerikanska forskare visat att dummyfölens beteende istället kan bero på onormalt höga nivåer av neurosteroider. Dessa verkar som ett lugnande medel till fölet, så att det håller sig någorlunda still i stoets mage. Som nyfödd ska ett föl snabbt kunna komma på benen och följa stoet i full galopp, men så länge det ligger i livmodern måste det hålla sig lugnt, annars kan det kan orsaka skador där.

    I normala fall sker någon form av biokemisk omkoppling när fölet ligger i födelsekanalen, genom att det tryck som fölet utsätts för under förlossningsförloppet stänger av produktionen av neurosteroiderna. Därmed upphör den lugnande effekten och det nyfödda blir fölet alert, vill komma på benen och börjar dia.

    En förklaring till dummyfölens beteende skulle alltså vara att ”omkopplingen” inte utförts, utan de är fortfarande lugnade av neurosteroiderna. Forskarna kom då på att försöka simulera det som händer i förlossningsvägarna. Med hjälp av mjuka rep utsattes dummyfölens bröstkorg för visst tryck under cirka 20 minuter. Medan repen användes lade sig fölen och verkade sova, därefter reste de sig och gick till stoet för att dia! Härmningen av förlossningsförloppet medförde att produktionen av neurosteroider minskade till normala nivåer och fölet blev ingen dummy.

    Metoden har börjat användas till dummyföl på flera kliniker i USA och även i Sverige finns beredskap att testa det när det behövs.

    Mellan tre och fem procent av nyfödda föl blir dummyföl och traditionellt har de behandlats med bland annat dropp och intensivövervakning under flera dygn. Efter någon vecka brukar de vara normala. Behandlingen är dock både tidskrävande och dyr, så om denna betydligt enklare metod visar sig effektiv kommer den att vara intressant.

    Mycket intressant är också att dessa forskningsrön kring dummyföl har fått genomslag inom humanmedicin, då man har funnit att en del barn med autism också har förhöjda nivåer av neurosteroider. Det skulle kunna vara en av förklaringarna till deras tillstånd. I USA har ett tvärvetenskapligt team satts samman för vidare forskning kring detta.  

    En film som visar behandlingen av ett dummyföl i USA:

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden