Sverige
22 januari 2020 09:20

Ny blogg: Häng med i ridande polisens vardag

GästbloggareHelen Fischerström har varit ridande polis i snart 20 år, och varit med om både det ena och det andra i sadeln på sina fyrbenta kollegor. I gästbloggen, som ser dagens ljus på vår sajt under kvällen, får vi följa vardagen på Rytteriet i Stockholm. Vad gör egentligen en ridande polis under en vanlig - och även ovanlig - arbetsdag?

Ny blogg: Häng med i ridande polisens vardag
Helen Fischerström, här på kollegan Gorm. Foto: Roland Thunholm

Helen Fischerström växte upp i Trosa, och det var där hästintresset startade. Efter många år på Ridskolan Hubertus sökte Helen till polisutbildningen och kom in. Som färdig polis var det tidigt Rytteriet och polishästarna som lockade.

– Jag började på Rytteriet 1993 första gången. Det var ganska svårt att komma in, vi var fem stycken som togs in då 1993 – jag tyckte kanske att det var lite tidigt i min karriär men sedan tog de inte in några nya ryttare förrän tio år senare. Så det var nog tur att jag sökte, konstaterar Helen Fischerström.

Helen Polis2
När Helen Fischerström började jobba på Polisrytteriet på 90-talet såg det mesta annorlunda ut. Foto: Privat

På 90-talet fanns det 47 hästar på 37 ryttare – idag har stallet minskats ner till 25 hästar och 20 ryttare. Efter tio år på Rytteriet slutade Helen 2003, och jobbade istället med annat inom polisen under nio år.
– Men när de sökte personal 2012 kände jag att jag ville tillbaka till Rytteriet, tillbaka till att kombinera mitt hästintresse med polisjobbet.

Hästarna skapar trygghet

Hur fungerar det för en polis att ha en häst som närmaste kollega?
– Hästen är ett väldigt bra verktyg i polisverksamheten, som när det är stökigt på fotbollsmatcher eller i demonstrationer. Det är trygghetsskapande, folk ser polisen på ett helt annat sätt när vi kommer ridande än när vi kommer och åker i en bil.

Helen Polis7
Många gillar att träffa på polishästarna när de patrullerar. Foto: Privat

Hur ser en typisk jobbdag ut för dig idag?
– Det beror mycket på årstiden – under vår- och sommarhalvåret åker vi ofta ut till förorterna och rider runt där. Då lyssnar vi på polisradion och tar de jobb som vi kan vara med på – vi kanske stoppar bilar eller är med när andra patruller ska göra ett ingripande. Sedan är det mycket brottsförebyggande arbete, vi hade en period då det var extremt mycket villainbrott i Bromma till exempel, så då var vi där och red under en period. Då sjönk antalet inbrott markant. Under vintern är det mestadels träning, som hoppning och dressyr, men även miljöträning.

Är det mycket action för en ridande polis?
– Inte varje dag kanske, men ibland händer det – vi har galopperat runt på Östermalm och jagat rånare i full galopp till exempel. Men vi fick tag i honom! Då var vår dag gjord, i flera veckor framöver… En vanlig dag kan vara att vi rider runt och patrullerar i parker, och så kan det vända på en sekund och bli en jätteinsats. Vi kan hjälpa till med lite allt möjligt, det är ju alltid ont om polisbilar i stan, så när vi kan hjälpa till och avlasta så är det ju bara positivt.

Vad kommer vi få läsa om i gästbloggen?
– Jag hoppas att jag kan ge en inblick i vad vi sysslar med, det kan hända allt eller inget! Jag har också ett instagramkonto där jag uppdaterar om vår vardag.  Planen med gästbloggen att ytterligare berätta om våra dagar på Rytteriet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden