Sverige
2 oktober 2021 12:08
Ridsportplus

Ny dokumentär: Elisa och drömhästen

BilolyckaElisa Thorell hade lagt ner blod, svett och tårar på Stirling och de hade börjat tävla Intermediaire. Men på nyårsafton rymde hästarna och Stirling slungades upp i luften av en bil. ”Han var så fruktansvärt fin när jag förlorade honom”, säger Elisa Thorell, vars väg tillbaka gestaltas i en ny dokumentärfilm på SVT. Se trailern i artikeln.

Ny dokumentär: Elisa och drömhästen
Mörker och snö är en del av vardagen med hästar i Piteå. Foto: Johan Granstrand

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Elisa Thorell arbetar skift på det lokala sågverket utanför Piteå men lever för hästarna. Hon fick problemhästen Stirling (val -06, e Metall-Master) och ett digert arbete med honom väntade.

– Det var mycket blod, svett och tårar, han var en väldigt speciell häst. Men han var underbar, vi hade börjat tävla Intermediaire och målet var Grand Prix. Vi var inte långt därirån, piaffen och passagen började komma, säger Elisa Thorell.

Men på nyårsafton då 2018 skulle gå över i 2019 kom hästarna lösa.

Unnamed
Elisa Thorell. Foto: Johan Granstrand

– Jag såg hästar i ögonvrån, stannade bilen och såg att det var ju mina hästar som stod där. Jag hoppade ut och skulle få fast dem men de var helt blockade, jag fick inte kontakt med dem.
Så småningom lugnade sig hästarna något och Elisa Thorell och hennes sambo fick fatt dem.

Då ser hon en bil i ögonvrån.
– Jag tänker att han säkert stannar, alla hästarna hade reflexer och vår bil blinkade med helljusen. Vi stod under en gatlykta också.

Men bilen bromsar inte förrän fem meter från hästar och människa, berättar Elisa Thorell.
– Jag försökte få med mig hästarna men de var inte medvilliga. Jag fick kasta mig åt sidan. Alla tre grimskaften slets ur mina händer när bilen träffade hästarna.

Två av hästarna skadas svårt. Den tredje, Stirling, slungas upp i luften och bryter åtminstone ett ben.
– Efteråt har jag inget minne riktigt, bara att jag var tvungen att lämna Stirling mitt på vägen för att ta fast de andra hästarna.

Stirling fick avlivas på plats

– Han var så fruktansvärt fin när jag förlorade honom, i sin bästa form och sina bästa år. Det var en väldigt tung förlust, säger Elisa Thorell.
De hästar som kom hem höll på att mista livet eftersom de blödde så mycket, och är ännu inte återställda.

I dag har Elisa Thorell en ny häst, Nådhammars Zinfandel (val -16, e Van Vivaldi-Blue Hors Leredo).
– Nu får man börja om från början. Men jag jämför med Stirling och det blir lite ojuste. Man får bara backa bandet.

Elisaochdrömhästenstills_03
Elisa Thorell tränar i snön. Foto: Johan Granstrand

Dokumentärfilmaren Johan Granstrand fick höra talas om olyckan.
– Jag tänkte att det var en berättelse som förtjänar att berättas. Att Elisa på egen hand lyckats träna upp en problemhäst som en stor uppfödare bedömt som oridbar till så hög nivå och sen plötsligt förlorar honom, det finns en stark dramaturgi i det.

Under två år följde Johan Granstrand Elisa Thorell.
– Filmen handlar om vägen fram till olyckan och om tiden efter – hur går man vidare efter nåt sånt här? Ska hon orka göra samma kraftansamling igen?

”Har inte ens rinnande vatten”

Under filmandet uppdagades fler historier i historien.
– Sen var också familjen och deras hästägande något jag föll för. De har en härlig energi och det händer alltid spännande saker, men de har ganska annorlunda förutsättningar för att hålla på med ridsport på den nivån. Elisas familj hade inte ens rinnande vatten i huset under inspelningen.

Mycket av det vi sett från ridsporten har handlat om helt andra förhållanden, där familjerna haft det gott ställt, menar Johan Granestrand.
– Det finns en hästvardag här med hårt arbete och slit som många kan känna igen sig i tror jag. Sedan utspelar det sig ju i norra Sverige också. där det är mycket snö och kallt stora delar av året och långt till tävlingar hög nivå.

Filmen går att se på SVT Play från den 10 oktober. Den 14 oktober klockan 20.00 sänds den i vanlig tablå-TV hos SVT.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden