Sverige
2 maj 2022 19:00

Ny dokumentär om männen som tar för sig bland hästtjejer

KränkningarDet finns en kultur inom ridsporten som får män att utnyttja sin position gentemot unga kvinnor, och den kulturen lyfts i en ny dokumentär i Sveriges Radio. "Dagens unga kvinnor accepterar inte det som sker, på samma sätt som tjejer gjorde för tio eller 20 år sedan", säger Sigrid Edsenius, en av reportrarna bakom den nya dokumentären som precis har släppts.

Ny dokumentär om männen som tar för sig bland hästtjejer
Annelie Frank och Sigrid Edsenius har gjort P1-dokumentären Hästkarlar och stalltjejer. Foto: Sveriges Radio

I morgon, tisdag 3 maj, släpps en dokumentärserie i tre delar i Sveriges Radio. Rubriken är Hästkarlar och stalltjejer, och en av initiativtagarna är journalisten Annelie Frank, som är medarbetare på Ridsport sedan mer än 20 år.

Vi har flera exempel på situationer där Svenska Ridsportförbundet valt att inte agera. Sigrid Edsenius

− Jag har en bakgrund i sporten, är utbildad ridlärare och har också arbetat som det, och tidigare har jag levt i tron att ridsporten är som samhället i övrigt när det gäller hur karlar tar för sig av kvinnor som är betydligt yngre än vad de är.

− Men händelserna som uppmärksammats de senaste åren har fått mig att undra hur det bara kan fortsätta även bland yngre män, trots Metoo, och trots allt arbete med värdegrunden, säger Annelie Frank.

Under fem månader har hon och reporterkollegan Sigrid Edsenius, också hästtjej men på hobbynivå, samlat material, gjort research och intervjuat människor. De skildrar tveksamma relationer, rena övergrepp och allt däremellan.

Uppmärksammat fall

En av dem som intervjuas är den tränare som stämde Svenska Ridsportförbundet när han fick sin tränarlicens återkallad, då han inte ansågs som ett moraliskt föredöme för sporten, bland annat för att han haft ett antal förhållanden med flickor han varit tränare för, flickor som varit betydligt yngre än han är. Det målet väntar på prövning i hovrätten.

Varför väljer ni att låta honom komma till tals?
− Ska vi förstå vad som händer, så måste vi också prata med männen som anklagas, och inte bara om dem. I hans berättelse kommer det fram en hel del som sätter fingret på problematiken, säger Annelie Frank.
− Det handlar om män som upplever sig uppvaktade, och de lever i en kultur där det är accepterat, för att inte säga normalt, att vara ihop med tjejer som är hälften så gamla som männen, eller ännu yngre.

− Allt vi tar upp i dokumentären är inte olagligt, utan ofta handlar det om en gråzon.

Talar om männens gränslöshet

Dressyrdomaren My Jeppsson Lindkvist är en annan av de intervjuade. Hon var under en tid avstängd av Svenska Ridsportförbundet efter att hon delvis namngivit ett antal män som enligt henne ska ha begått sexuellt kränkande handlingar.
− Hon pratar bland annat om idoliseringen av männen i ridsporten, och att de har en slags gränslöshet i sitt tänkande, inte som ett försvar av deras beteende, men som en förklaring, säger Sigrid Edsenius.

− Och när männen väl inser hur deras beteende betraktas i dag, blir de ledsna och upprörda. Det kommer också fram i dokumentären, fortsätter Sigrid.

I P1-dokumentären redovisas också vad Svenska Ridsportförbundet gjort – och inte gjort.
− Vi kan visa hur förbundet i flera fall har fått signaler om misstänkta förövare, och trots dessa signaler och trots pågående polisutredningar, och trots att skolor reagerat, så får dessa män fortsätta att hålla träningar, anlitas av förbundet på olika sätt och tävla, även internationellt, precis som förut, säger Sigrid Edsenius.
− Vi har flera exempel på situationer där Svenska Ridsportförbundet valt att inte agera, fortsätter hon.

Går tillbaka i historien

I dokumentären kommer såväl namngivna personer som anonyma källor till tals. Reportrarna går också tillbaka i tiden. De berättar om fall på 1990-talet och även så långt tillbaka som 1960-talet. Händelserna som tas upp är i en del fall rena brott, men det handlar också om olämpligt eller moraliskt förkastligt beteende.

− I dokumentären kommer nya berättelser fram, som också bekräftas, och vi kan belägga att det finns en kultur som ridsporten inte gjort upp med. Vi vet också att det finns mer att berätta, säger Sigrid Edsenius.

− Vi hoppas bidra till en större förståelse om att strukturerna lever kvar, och att de som har makt att förändra också gör det, säger Annelie Frank.

Dokumentären finns att lyssna på från tisdag 3 maj klockan 11.04 via Sveriges Radios hemsida.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden