Nyheter
25 december 2020 19:00
Ridsportplus

Ny gästvlogg: Cowboyliv i Argentina

Ett annat hästlivLängtar du också efter sol och värme? Häng med Gonzalo "Gonza" Ortiz Centeno som på annandagen gästvloggar för Ridsport från familjeranchen El Mogote i Alpa Corral i Argentina. Gonza är först ut i Ridsports nya vloggserie Res med Ridsport, där vi tar er med i vardagen hos ryttare baserade runt om i världen.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Till vardags är Gonzalo ”Gonza” Ortiz Centeno veterinär och arbetar med allt från hältutredningar till ortopedi och seminverksamhet både på Mälaren hästklinik och i egen verksamhet.

Just nu befinner sig han sig dock i en helt annan del av världen – där det i vloggande stund är 25 till 30 grader varmt.

– Jag tillbringar några månader varje vinter hemma i Argentina, där jag är född. Min pappa driver en stor gård med jordbruk, köttdjur och hästuppfödning så det finns alltid en hel del att göra även när jag är där på min semester, säger Gonzalo Ortiz Centeno som bott och arbetat i Sverige sedan 2005.

Den pågående pandemin gjorde att vinterns besök länge hängde löst.

– Jag brukar alltid ha med mina två barn, men eftersom läget är så osäkert i år, stannar de denna vintern hemma i Sverige hos sin mamma. Det är jag och mina syskon som just nu är på plats för att stötta våra föräldrar med gården och djuren, ett jobb som behöver göras oavsett om det är en pandemi eller inte.

Gonza_1002
Gonzalo Ortiz Centeno är veterinär verksam i Sverige – nästan hela året. De kalla månaderna tillbringas i Argentina där han nu vloggar om ett annorlunda hästliv. Här med favorithästen 26-årige Poncho Negro. Foto: Gonzalo Ortiz Centeno

Vaccinering på schemat

Den här veckan väntar vaccinering av en stor del av gårdens kor och kalvar. En utmaning då djuren strövar omkring fritt i skogen i de enorma hagar som omger gården. Enda sättet att få fatt i dem är med hjälp av hästar och lasso. Familjen har ett tiotal arbetshästar av rasen criollo, en liten men extremt stark och uthållig häst.

– Det är en annan typ av hästliv här än det vi är vana med i Sverige. Hästarna i Argentina är oumbärliga i arbetet med kossorna, där de tar sig fram går det inte att ta sig med några fordon. När hästarna inte jobbar med oss lever de som vildhästar, fritt i naturen runt gården, berättar Gonzalo Ortiz Centeno.

Hästtraditionen i Argentina är stark. Gauchon – sydamerikansk boskapsskötare och motsvarighet till de nordamerikanska cowboyerna – är en av de mest kända kulturella symbolerna i landet och inte sällan beskrivs en gaucho utan sin häst som en man utan sina ben. Familjen Ortiz har i många år fött upp både arbetshästar och polohästar – såväl Gonza som flera av hans syskon har spelat polo på professionell nivå.

Olikheter berikar

Att stå med en fot i vardera kultur berikar, tycker Gonza som ridit med sin pappa på gården sedan 4-årsåldern. Att lära sig rida i Argentina skiljer sig stort från nybörjarlektioner på svenska ridskolor.

– Här börjar man barbacka och det är rätt mycket upp till en själv att hålla sig fast. Vilket man lär sig snabbt, balansen kommer liksom av sig själv med det sättet att lära, säger Gonza.

Även hästarnas vardag är annorlunda jämfört med de hästar han jobbar med i Sverige.

Fakta

Vem är vloggaren?

Gonzalo Ortiz Centeno tog sin ursprungliga veterinärexamen 1999 från Universidad Nacional de Rio Cuarto.

Under ett par år arbetade han vid två av landets främsta stuterier för galopphästar, där intresset för reproduktion väcktes.

2004-2005 jobbade han med polohästar i Holland, främst inom ortopedi och reproduktion.

2005 flyttade han till Sverige för att jobba som polospelare och polotränare vid Almare Stäket Polo Club och senare även på Stockholm Polo Club.

Mellan 2009 och 2010 byggde han på sin utbildning för att även bli godkänd som veterinär i Sverige.

På Mälaren Hästklinik har han varit sedan 2016, dessförinnan var Gonza klinikveterinär på Evidensia Specialisthästsjukhuset Strömsholm och har i fler år även drivit egen veterinärverksamhet i Kungsängen.

 

Expandera

– Här i Argentina lever hästarna ett helt annat liv än i Sverige. Det finns gräs året runt vilket gör att de är ute jämt, de går oskodda utom när vi rider dem i bergen eller spelar polo, då åker skorna på. Annars behövs det inte, hästarna sliter ner hovarna naturligt och lever på det stora hela ett väldigt fritt liv. De jobbar några dagar i veckan, resten av tiden är de bara hästar i frihet, berättar Gonza som har tre egna hästar i gårdens flock.

– De har det särskilt bra, ha, ha, de har semester året runt, förutom de två till tre månader som jag är här.

Lassokastning

I vloggen, som publiceras på annandagen, får vi följa med Gonza, hans pappa Carlos och grannen José, när de fångar in en flock kor. Tempot är högt och rätt adrenalinfyllt.

– Korna gillar att gömma sig i skogen, där det är väldigt mycket vassa taggar som verkligen kan riva sönder både kläder och skinn. För att fånga in korna behöver man rida i full fart och även kunna kasta lasso, även där det är väldigt kuperat. Min 73-årige pappa är fantastisk på det, jag kommer visa när han fångar kalvar, det är mycket imponerande.

Vloggen publiceras den 26 december klockan 19 – missa inte!

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden