Hoppning
17 april 19:58
Ridsportplus

Ny generation hästar hos Peder – Stenbeck in som hästägare

PåfyllningDen som funderade på om Peder Fredricson tänkte trappa ner efter pensioneringen av H&M All In får tänka om - i stallet på Grevlundagården finns en lång kö med framtidshopp. "Han kommer att få slita på stövlarna", säger Lisen Bratt Fredricson och konstaterar att Peder nog aldrig haft så många tävlingshästar igång samtidigt.

Ny generation hästar hos Peder – Stenbeck in som hästägare
Peder Fredricson och Vroom de la Pomme Z - ett av framtidshoppen - i Arezzo. Foto: Marco Proli

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Kvar i stallet finns fortfarande pålitliga herrar som H&M Christian K och Catch Me Not S, men de båda börjar bli lite till åren med sina 16 och 17 år på nacken. Även 15-årige Hansson WL, som inte tävlat på över ett år, är på väg tillbaka men där bakom har Peder Fredricson nu ett helt gäng med hästar för framtiden.

Den senaste månaden har Peder spenderat i italienska Arezzo, där han startat fyra 8- och 9-åringar upp till 1,50 – Ilias-K van’t Kattenheye Z (ZANG val -15, e Indoktro van’t Kattenheye-Con Spirito R, uppf Annemarie Strobbe och Tony Raman, äg Grevlundagården), Touch of Diamond (SWB val -15, e Diamantino VDL-Cartano, uppf Anna Ingvarsson, äg Grevlundagården), H&M Bahia (DWB sto -14, e Baloubet du Rouet-Coronado II, uppf Toni A. Paust, äg Grevlundagården) och Vroom de la Pomme Z (ZANG val -14, e Vigo d’Arsouilles-Untouchable, uppf Geert Baertsoen, äg Sophie Stenbeck).

Den sistnämnde, Vroom de la Pomme Z, kom till stallet för några veckor sedan genom ett nytt samarbete – ägare till valacken är Sophie Stenbeck, dotter till finansmannen Jan Stenbeck. Sophie Stenbeck har flera hästar i USA, men har nu investerat i en häst till Peder Fredricson.

– Vi har lärt känna varandra under några år, och så dök idén upp om att kanske göra något kul ihop. Att hon skulle ha någonting i Sverige, hon är ju här ibland, berättar Lisen Bratt Fredricson.

Att det blev just Vigo d’Arsouilles-sonen var Peders idé.
– Peder har haft koll på Vroom de la Pomme Z ett tag och trodde att han skulle passa. Han har sett honom på tävling och gillat den. Han har ridits av en slovakisk ryttare, Bronislav Chudyba.

Förutom de fyra framtidshopp som varit med i Arezzo finns ytterligare förstärkning i stallet – Stuteri Arch har köpt en 7-åring, H&M Que Sera (BWP sto -16, e By Cera d’Ick-Diamant de Semilly, uppf JW Stables BVBA & De Moerhoeve BVBA), eller Que Sera JW van de Moerhoeve som hon tidigare hette. Stoet är dock inte startad av Peder ännu.

De båda 9-åringarna Jumper d’Oase (KWPN val -14, e Cardento-Vigo d’Arsouilles, uppf Fr. Kommers, äg Half Horse, Elfte Huset och Grevlundagården) och Expression From Second Life Z (ZANG sto -14, e Emerald van’t Ruytershof-Caretano Z, uppf Hendrikx Thierry, äg Mincen AB & Astrid Ohlin), som varit borta sedan förra året på grund av skador, är också på väg tillbaka vilket gör att Peder Fredricson lär få fullt upp framöver.

Jag tror aldrig att han har haft så här många hästar på en gång.

– Det har blivit en rätt rejäl påfyllning i stallet, och det kanske är fler på gång så det är kul. De här hästarna rider ju Peder själv, och för honom är det viktigt att lära känna hästarna ordentligt nu. Men han kommer att få slita på stövlarna, jag tror aldrig att han har haft så här många hästar på en gång, konstaterar Lisen Bratt Fredricson med ett skratt.

På hemmaplan har han inte bara hjälp av de anställda utan även av Peter Eriksson som kommer och rider hästarna två gånger i veckan.
– Peder älskar ju att göra den här resan med hästarna, att lära känna dem och träna dem. Det känns väldigt spännande, avslutar Lisen.

Swipa höger för att se filmklipp på Vroom de la Pomme Z i inlägget nedan:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden