Hoppning
19 mars 2022 20:05
Ridsportplus

Ny häst till Henrik von Eckermann: ”Hon är väldigt klok”

FramtidshoppHenrik von Eckermann kan ha en ny stjärna på gång. Hästen i fråga är franskuppfödda Dzara Dorchival som i helgen får prova vingarna i Paris. Ridsport har pratat med Henrik om var fuxstoet kliver in i teamet och hur planen ser ut med stallets kungliga fux inför årets stora mål.

Ny häst till Henrik von Eckermann: ”Hon är väldigt klok”
Henrik von Eckermann och Dzara Dorchival i Paris. Foto: Christophe Tanière

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i samband med världscupen i Lyon i höstas som Henrik von Eckermann först fick upp ögonen för fuxstoet Dzara Dorchival (SF sto f-13 Qlassic Bois Margot-Raphael, äg Sébastien Fonck). Henriks fästmö Janika Sprunger vann en 1,45-klass med sin Carlotta och tvåa blev just ”Zara”, riden av fransmannen Thomas Lévêque sedan två år tillbaka.

– Det var rätt kul egentligen. Jag kollade på stoet i Lyon, hon var tvåa efter Janika i den tvåstjärniga 1,45-klassen och både jag och Janika tänkte samma sak: ”Nummer två är en fin häst.” Några dagar senare ringde uppfödaren och frågade om jag var intresserad. Det var väldigt lustigt, berättar Henrik von Eckermann som fick hem stoet strax efter nyår.

Uppfödare och ägare till Dzara Dorchival är Sébastien Fonck, som driver stuteriet Dorchival en dryg timme norr om Lyon.
– Sebastien lever verkligen för sin uppfödning. Han föder upp rätt många hästar och säljer normalt hästarna i yngre ålder, men det här stoet ville han ha kvar, säger Henrik.

Innan Dzara Dorchival kom till Cyor Stables hade hon gått upp till 1,45, men förra helgen fick hon göra sina första 1,50-starter med Henrik i ’s-Hertogenbosch. På fredagen gick hon felfritt i den femstjärniga 1,50-klassen vid Saut Hermès i Paris och Henrik är väldigt nöjd så långt. ”Big hopes with this mare for the future”, skriver han på Instagram.

”Vet exakt vad hon ska göra”

Hur är hon att rida?
– Hon är väldigt energisk och väldigt cool. Det är en sådan häst som vet precis vad hon ska göra när man kommer in på banan. Innan startsignalen kan hon bli lite till sig när folk applåderar, men när man väl går mot första hindret vet hon exakt vad det handlar om. Hon är väldigt klok och det ska bli intressant att se vad vi kan göra.

Innan startsignalen kan hon bli lite till sig när folk applåderar, men när man väl går mot första hindret vet hon exakt vad det handlar om.

Var hon som du trodde när du satt upp?
– Nej, det var hon faktiskt inte. När jag hoppade henne hemma var hon inte lika energisk som på banan, hon var lite lugnare, säger Henrik som blev lite undrande.
– Men när hon väl kommer in på banan, då får man den där känslan från när vi först såg henne. Och nu är hon som vi trodde.

– Det är samma med Glamour Girl, hemma och på framhoppningen är allting väldigt komplicerat. Sedan när man går igenom starten är det som att stoppa i en pollett. Det är väl som med människor, vissa är träningsmänniskor och vissa är tävlingsmänniskor. Vi har haft andra hästar hemma där man har tänkt att ”det här är nästa världsstjärna”, men sedan när man kommer in på banan …

Vilka klasser Dzara Dorchival får gå i helgen och framgent beror lite på hur det känns, men än så länge är känslan på topp.
– Vi tar en klass i taget. Jag vill bygga upp henne också, vi har en långsiktig plan tillsammans, säger Henrik.

Var kliver Dzara in bland dina topphästar?
– Det ska bli väldigt intressant att se. Hollywood har också gjort väldigt bra ifrån sig och steppat upp lite grann, och jag har en till häst som är intressant. Det är en märr som är nio år, men hon är lite grön.

”Vi kan alltid drömma”

Sebastien Fonck har stora förhoppningar för sin ögonsten.
– Hon är en otroligt älskvärd häst och trots alla som har velat köpa henne har jag bestämt mig för att behålla henne, berättar han för Ridsport.

Sébastien Fonck började avla på sitt tävlingssto för 20 år sedan och beskriver sig själv som en ”genetiknörd”.
– Jag har alltid varit mer fascinerad av avel än att tävla, och jag hade turen att få fina föl från start, säger han.

– Dzara föddes hemma med en selle francais-far (Qlassic Bois Margot) och en oldenburger-mor (e Raphael-Sandro). Redan när hon var två år såg jag att hon hade många kvaliteter och att hon stack ut i flocken, berättar Sébastien Fonck, som får åtta föl om året.

Vi kan alltid drömma om att se henne galoppera fram på banan vid slottet i Versailles 2024.

Han är väldigt glad över samarbetet med Henrik.
– Jag fick en väldigt god känsla av Henrik von Eckermann och Janika Sprunger. Henrik har ett fantastiskt horsemanship. Det jag framför allt gillade, förutom att han är en av världens bästa ryttare, är hans filosofi och fokus på hästarnas fysiska och mentala välbefinnande.
– Han tänker på hästarnas välmående framför allt, allting analyseras och inget lämnas åt slumpen.

Inga specifika mål är satta för framtiden, berättar Sébastien Fonck, men förhoppningarna finns där.
– Målet är att hon ska utvecklas på bästa möjliga sätt med sikte på toppsporten. Vi vill att det ska få ta tid och sedan får vi se vad framtiden har att ge. Vi kan alltid drömma om att se henne galoppera fram på banan vid slottet i Versailles 2024.

Sébastien Fonck har dessutom inte mindre än tre ET-avkommor, två ston och en hingst, med Dzara som mamma, så de lovande generna finns på tillväxt.

”Håller honom på sanden”

För Henriks del trumfar VM i Herning allt annat just nu. King Edward är i fin form och var nyligen snöpligt nära att vinna den stora GP-klassen i Doha, men det blev en andraplats. En seger hade gett en direktbiljett till superfinalen i Global Champions Tour. De nästkommande omgångarna i ligan äger rum i Miami och sedan i Mexico City.

– Jag gör inget av det nu. Jag har lagt upp min plan för honom nu fram till VM, så som jag har tänkt mig, och det innefattar inga långa resor. Jag håller honom på sanden också eftersom han inte har några skor på sig. Det är inget vi vill ändra på.

– Han gick två veckor i Doha, sedan hade han en veckas vila och så det här. Efter detta blir det tre veckor där vi tar det lite lugnt och efter det börjar vi utomhus, säger Henrik.

Planen innefattar främst tävlingar i Europa och först ut är femstjärniga Hubside Jumping i franska Saint Tropez i mitten av april.

Men först väntar söndagens Grand Prix Hermès över 1,60-hinder.
– Han känns jättebra, det ska bli väldigt kul att rida honom imorgon.

Här under kan du se Henrik och Dzara Dorchival på banan i Paris.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden