Fälttävlan
19 december 2016 20:14

Ny karriär för Frida Anderséns Herta

Efter 14 år tillsammans har Frida Anderséns och Hertas karriär med OS som en av milstolparna nått sitt slut. Nu blir Herta avelssto på Boxholms säteri. "Tiden med Herta har varit fantastisk" säger Frida.

Ny karriär för Frida Anderséns Herta
Frida Andersén och Herta i sin sista tävling – OS i Rio. Foto: Roland Thunholm

Frida Andersén har haft familjeuppfödningen Herta (SWB, sto, f  2002, e Cortus-Krius xx, uppf/äg Andersén fälttävlanscentrum) hela stoets liv och är den enda som har ridit henne. Tillsammans har de gått från treårstester, championat och unghästklasser hela den långa vägen till att bli ett stabilt landslagsekipage med OS i Rio som mål. Där gjorde de succé i terrängen, men ströks innan den avgörande hoppningen. OS blev deras sista tävling tillsammans.
– Det var tråkigt att tävlingen slutade som den gjorde, men det vi gjorde där kunde vi inte ha gjort mycket bättre. Det var ett toppenavslut, säger Frida.

Frida berättar att Herta just nu känns helfräsch och på hugget. Frambensskadan som satte stopp på OS har inte blivit värre, men skadebiten är ändå en stor del i beslutet att pensionera Herta från de stora tävlingarna.
– Tanken var egentligen att sätta igång henne igen, men å andra sidan finns risken att vi står där en gång till. Hon har gjort så mycket och det känns inte rätt. Det är bättre att avsluta i tid.

På meritlistan finns utöver OS flera SM-medaljer, internationella segrar och placeringar upp till trestjärnigt, VM-start 2014, och en individuell niondeplats samt lagsilver på EM 2013.
– Allt jag har gjort de senaste åren har jag gjort med henne och hon var med mig hela min ungdomstid. Vi har format varandras karriärer och mycket av framgången hänger nog ihop med att vi känner varandra så bra. Tiden med Herta har varit fantastisk.


Frida Andersén ser tillbaka på 14 fina år med Herta. Foto: Roland Thunholm

Nu blir det en ny karriär för Herta som avelssto och hon flyttade i dag till Boxholms säteri där familjen Örup har fått fram en rad framgångsrika hästar med prefixet Box. Hingst är inte bestämd än, men tankar finns på Maria Gretzers Singular LS La Silla.
– Sedan får vi se hur Herta trivs med det livet. Hon kanske tycker att det är väldigt härligt att ta det lugnare och vara mamma, men jag håller dörren öppen för att hon kanske kan gå lägre klasser som läromästare framöver, säger Frida och berättar att Herta redan är en ”mamma-typ” som gärna tar hand om sina stallkamrater.

Med sig hem från Boxholm fick Frida en ny lovande förmåga. Box Cayenne (SWB, sto, e Cuper-Cardento, uppf/äg Therese Örup), vanligen kallad Kakan, vann Breeders för 5-åringar i augusti.
– I morgon blir det en premiärtur. Jag tror hon kommer att passa mig. Hon är rätt liten och kvick, precis som Herta, säger Frida som förutom yngre talanger även har tvåstjärnigt meriterade Pirat som hon hoppas ska kunna starta någon trestjärnig till hösten.

Innan Herta i dag for mot Boxholm tog ekipaget ett sista sprudlande ärevarv tillsammans på galoppbanan runt terrängbanan – deras favoritplats där de har spenderat många stunder ihop under åren.


Frida och Herta som vi är vana att se dem.
Foto: Lottapictures

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden