Världen
25 april 2022 06:10

Ny rapport om EHV-1: ”Viktigt att se över åtgärderna”

SmittskyddPCR-tester, daglig temperaturtagning och hygienrutiner. Det var bara några saker som kom på plats i samband med att tävlingarna i Europa startades efter det stora EHV-utbrottet förra året. I en ny rapport går Internationella Ridsportförbundet, FEI, igenom åtgärderna steg för steg.

Ny rapport om EHV-1: ”Viktigt att se över åtgärderna”
FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Roland Thunholm

Nu har den utlovade rapporten om smittskyddsarbetet i samband med att internationella tävlingar i Europa startades efter att ha varit pausade under det stora EHV-utbrottet förra året kommit.

– Det är viktigt att ta en riktigt rättsmedicinsk titt på själva EHV-1-utbrottet 2021, och detta var grunden för del 1 av rapporten, men det är lika viktigt att se över åtgärderna inför återgången till tävlandet, säger FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström i det pressmeddelande som skickades ut i samband med att rapporten publicerades i slutet av förra veckan.

Tävlingarna i Europa pausades i sex veckor förra året, och stortävlingarna i Scandinavium fanns bland de tävlingar som ställdes in.

FEI, med Göran Åkerström i täten, arbetade febrilt med att få flera smittskyddsåtgärder på plats inför återstarten och det är dessa som redovisas och utvärderas i den nya rapporten. Det handlar bland annat om PCR-tester, temperaturtagning av tävlande hästar, regler för ankomst av avresa från tävlingsplatser, grundläggande hygien och kontroll av hundar på tävlingsplatser.

Rapporten avslutas med en hel del rekommendationer om smittskydd i samband med tävlingar och dessa ska diskuteras vidare. Det handlar bland annat om att dela in tävlingar i olika riskgrupper med särskilda regler för så kallade högrisktävlingar.

Hela rapporten

I den tredje delen av rapporten blickar FEI framåt och denna del publicerad i samband med FEI Sport Forum denna vecka.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden