Hoppning
13 april 12:17

Ny satsning på ponny- och childrenryttare som vill hoppa SM

Nytt projekt "Höj din nivå" heter Svenska Ridsportförbundets nya satsning som i första hand vänder sig till ponny- och childrenryttare som tävlar nationellt och har som mål att rida SM.

Ny satsning på ponny- och childrenryttare som vill hoppa SM
Ellen Hammarström, glad svensk mästare på Ocean Des As i somras. Foto: Roland Thunholm

Särskilt utvalda SM-förberedande hoppklasser och kunskapsträffar ska ge fler unga ryttare möjlighet att utvecklas i sadeln. Det är tanken med Svenska Ridsportförbundets nya projekt ”Höj din nivå” som tagits fram i samarbete mellan hoppkommittén och landslagsledningen.

Projektet är öppet för alla, men riktar sig främst till ponny- och childrenryttare som tävlar nationellt och har som mål att rida SM – samt deras föräldrar och tränare.
– Vi vet att många efterfrågar både kunskap och guidning i den här fasen. Genom Höj din nivå kan vi ge ytterligare stöd och möjlighet till utveckling för målgruppen som är på väg upp på en högre nivå, med exempelvis SM som mål, säger Niklas Jonsson, ordförande i hoppkommittén, på förbundets hemsida.

Projektet lanserar vecka 17 och syftet är att öka kunskapen om träning, tävling och allmän hästkunskap för att stärka och utveckla ponny- och ungdomssporten.

Frukostträff och tävlingsklass

Fyra tävlingsplatser kommer i år att arrangera Höj din nivå-klasser, vilket innebär Medelsvår B respektive 1,20 som motsvarar en ordinarie SM-klass. Första tillfället är hos Sundbyholms HCRF vecka 17, därefter är det Halmstads FK vecka 19, Värnamobygdens RF vecka 21 och Equality Riders RF vecka 23 som gäller. Vilka klasser som är aktuella framgår av propositionen och mer info finns också i ryttarmeddelandet när det publiceras.

Utöver den SM-förberedande tävlingsklassen består Höj din nivå av en frukostträff med föredrag om träning, tävling och allmän hästkunskap. Det kommer också finnas möjlighet att ställa frågor till representanter från hoppkommittén/landslagsledningen som kommer att vara på plats.

Det är helt kostnadsfritt att delta i projektet utöver den ordinarie anmälningsavgiften till tävlingsklassen. Även föräldrar och tränare är välkomna till frukostträffen. Man får vara med på träffarna även om man inte startar i klassen. Klassvinnarna erhåller ett gehäng från Svenska Ridsportförbundet.

Mötesplats med landslagsledningen

– Vi har många ambitiösa och duktiga ponny- och childrenryttare runt om i Sverige. Vi vill med projektet få en möjlighet att fånga upp fler ryttare tidigare i karriären och kunna bidra med både teoretisk kunskap och tävlingsklasser som motsvarar SM-nivå. Dessutom skapar vi en mötesplats med representanter från hoppkommittén och landslagsledningen, säger Sofia Bengtsberg, landslagsledare för ponny och children.

Magnus Johansson, projektledare och koordinator för ponny och children på Svenska Ridsportförbundet, leder projektet.

Fotnot: Se propositionen för respektive tävlingsplats, och ryttarmeddelande när det har publicerats, för mer info gällande tävlingsklasserna inom ramen för Höj din nivå.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden