Sverige
18 februari 2017 08:30

Ny treårig utbildning för hovslagare

Branchen och hästägarna har efterfrågat det länge. Nu får hovslagarutbildningarna vid Hästnäringens riksanläggningar ett tredje år med start hösten 2017.

Ny treårig utbildning för hovslagare
Med den nya utbildningen får man rätt förutsättningar att utbilda hovslagare säger Becky Evensen.

Det finns ett stort behov av utbildade hovslagare i landet. Därför har Hästnäringen tagit fram den treåriga utbildningen för att kunna öka hovslagarnas kompetens innan de går ut i yrkeslivet. Yrkesutbildningen sker vid Hästnäringens riksanläggningar Flyinge, Ridskolan Strömsholm och Wången och startar hösten 2017.

I ett pressmeddelande säger Becky Evensen, utbildningschef på Ridskolan Strömsholm och Flyinge, att de med den nya utbildningen får rätt förutsättningar att utbilda hovslagare med specialistkompetens.
– Innan har det varit en utmaning för en etablerad hovslagare att ta sig tid i sin pågående verksamhet för att gå det tredje året och på så vis ha möjlighet att av Jordbruksverket bli godkänd hovslagare, säger Becky Evensen.

När det tredje året inkluderas i utbildningen innebär det att branchen får fler hovslagare med högre kompetens direkt när de går ut i arbetslivet. Och att Hästnäringens riksanläggningar ska ligga i framkant även inom hovslageri ser Becky Evensen som en självklarhet.
– Alla våra elever är mycket efterfrågade och med tanke på hur många olika hästar och discipliner det finns från norr till söder behövs fler kompetenta hovslagare i framtiden, fortsätter Becky Evensen.

Från och med den 1 januari 2026 kommer Jordbruksverket att kräva en treårig utbildning till hovslagare för att kunna bli en av Jordbruksverket godkänd hovslagare. Tidigare var utbildningen två år och efter två års praktik fanns möjlighet att söka det tredje året i form av en tilläggsutbildning. För de hovslagare som tidigare gått den tvååriga utbildningen kommer tilläggsutbildningen att finnas kvar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden