Hoppning
20 november 2018 11:27
Ridsportplus

Nya bedömningar från 2019 ska få fler att hoppa

Nya TRFler hinder i lägre klasser och nya bedömningar där ryttaren tävlar mot sig själv. Förbundet släpper genom nya TR även på regeln att hästar och ponnyer ska hållas åtskilda på tävlingen.
− Det kan ställa lite nya krav på arrangörerna att tänka förebyggande, säger Björn Johansson, TR-ansvarig i hoppkommittén.

Nya bedömningar från 2019 ska få fler att hoppa
Den 1 januari träder nya TR i kraft och i det finns bland annat centimeterhoppningar för både ponny och häst. Foto: Lotta Vess/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Bedömningarna A:Da Capo, A:Plus och A:Stilla är nya i 2019 års tävlingsreglemente i hoppning. I Da Capo ska du rida mot din egen idealtid, i A:Plus får ryttaren poäng för varje övervunnet hinder, och i A:Stilla ska ett avbrott till skritt eller en halt läggas in på ett bestämt ställe på banan.

Centimeterhoppningar är en annan nyhet i hoppningens TR. Dessa klasser är öppna för hästar och ponnyer samtidigt, som hoppar banor på mellan 20 och 85 centimeter, enligt någon av de bedömningar som är tillåten för lägre klasser.

”Ett sätt att förenkla”

Kraven är att det måste vara minst 21 meter mellan enskilda hinder. Banorna ska också vara rätt korta, och bestå av mellan sex och åtta hinder.
− Alla de här nya klasserna och bedömningarna är sätt att förenkla tävlandet, säger Björn Johansson, hoppdomarutbildare och TR-ansvarig i Svenska Ridsportförbundets hoppkommitté.
− Det handlar om att avdramatisera tävlandet och inte se så mycket till konkurrensen med andra, utan mer tävla mot sig själv. Sedan blir det också roligt för oss domare att ta oss an lite nya bedömningar.

Att blanda hästar och ponnyer i samma klass har hittills inte varit tillåtet, bland annat av säkerhetsskäl, även om många är vana vid det genom Pay and Jump.
− Det kan ställa lite nya krav på arrangörerna att tänka förebyggande, säger Björn Johansson.

Sedan brevet anlände från arrangörerna har Ridsportförbundet satt i gång en egen översyn, där jurister granskar regelverket.
Med fler hinder i lägre klasser ska banorna anpassas till internationell standard redan från början. Foto: Roland Thunholm

Antalet hinder utökas

När det gäller det tävling på högre höjder utökas antalet hinder på höjderna från 90 till 115 centimeter. Orsaken är en önskan från banbyggarhåll att anpassa banorna till internationell standard redan från de lägre klasserna.

Samtidigt kan längre banor vara ett problem för arrangörer som vill få in så många starter som möjligt på en tävlingsdag. Björn Johansson försäkrar att det inte finns någon underliggande önskan från förbundet att arrangörerna ska minska antalet starter på en dag.

− Men jag pratade så sent som i går med en arrangör av ponnytävlingar, som beslutat maximera till 250 starter på en tävlingsdag, säger Björn Johansson.

Tyngre bommar

Banbyggarna har också drivit frågan om tyngden på bommar, och från 2021 kommer det att införas en regel om att bommar ska väga 10-12 kg.
− Detta handlar om hästvälfärd, samtidigt som vi vill ge arrangörerna tid att se över sina hinder, säger Björn Johansson.

Välfärden om hästen ligger också bakom den nya regeln att 4-åriga hästar får börja tävla först den 1 april, en regel som varit känd sedan tidigare, och nu träder i kraft.

Det nya Tävlingsreglementet träder i kraft 1 januari 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden