Dressyr
8 juli 2020 18:30

Nya besked – Sverige hoppar av EM

Inget EMUnder onsdagen kom nya besked om Sveriges eventuella deltagande i dressyr-EM för unga. Svenska Ridsportförbundet har gjort en riskbedömning och beslutat att Sverige inte kommer att skicka några ryttare till EM i Ungern. Sigrid Bergåkras döttrar var alla tre EM-aktuella. "Vi kämpar vidare och ser ljust på framtiden", säger hon.

Nya besked – Sverige hoppar av EM
Det blir inget EM för några svenskar alls i år. Foto: Istock

För en knapp månad sedan gav FEI klartecken för EM i dressyr för ponny, children, juniorer, young riders och U25 i Ungern i mitten på augusti. Därefter har det varit lite skakigt kring vilka länder som faktiskt kommer att skicka ryttare i den rådande pandemin, och Sverige planerade så sent som för några dagar sedan att hålla en EM-uttagning på Flyinge med start till helgen.

Efter flertalet möten och genomgångar av vad ett EM-deltagande skulle kunna innebära i form av både för- och nackdelar, har nu dock Svenska Ridsportförbundet i samråd med landslagsledarna fattat beslut om att Sverige inte kommer att skicka några ryttare till EM.
– Det handlar om riskerna för smittspridning och att det är en ganska lång resa. Vi vet inte hur gränserna ser ut då, vi vet inte ens hur de ser ut nu, säger Lotta Amnestål, kommunikationschef på Svenska Ridsportförbundet.

”En liten tår glänste till”

Sigrid Bergåkras döttrar har alla tre varit EM-aktuella och nu råder viss förstämning i familjen efter beskedet om att Sverige hoppar av EM.
– Det är inget vi är förvånade över och vi tar med oss känslan av att ha uppnått dessa fina resultat trots pandemin och allt tufft vi gått igenom, skriver hon till Ridsport.

– Men visst, en liten tår i ögonvrån glänste till på både Emilia och Olivia som rider sina sista år i respektive kategori. Emilia är i högform med ponnyhingsten Jarno i år och storasyster Cecilia, som verkar som deras coach, hade önskat dem den fantastiska erfarenheten hon själv fått uppleva på sina tre EM – om allt varit som förut.

– Nu är det inte det, vi lever i det nya normala och värderar vårt liv med hästar lika värdefullt ändå med eller utan mästerskapssatsningar. Många är de som fått ge avkall på mycket annat i livet under pandemin, vi kämpar vidare och ser ljust på framtiden!

Emilia Bergåkra var aktuell med ponnyn Jarno och eventuellt även som junior på Primavera. Olivia Bergåkra drömde om att få children-EM på Bella Rich och Cecilia Bergåkra var U25-aktuell med Duschesse.
– Det är ändå smått fantastiskt att alla tre under samma år har nått så höga mål, avslutar Sigrid Bergåkra.

Läget är för osäkert

Beslutet om av avstå från EM-deltagande fattades av förbundsstyrelsen den 8 juli med motiveringen:

”Det ständigt ändrade läget i Europa gör att vi inte kan ta ansvar för att utsätta våra aktiva, deras team och våra ledare för eventuell smitta eller uppmana till resa som inte kan ske på ett tillfredsställande säkert sätt.”

”Läget i Europa är mycket osäkert på grund av coronapandemin. Smittläget förändras och sjukvården är, liksom hos oss, ansträngd. Vi vet inte om de rutter som resan till Ungern innebär kommer att vara tillgängliga, om gränser är öppna eller stängda, om karantän krävs för människor och hästar.”

”FEI, det internationella ridsportförbundet har sanktionerat mästerskapet och UD har släppt avrådan till resor till Ungern sedan den 30 juni, men i avsaknad av information om smittläge och framför allt hur resan skulle kunna genomföras, kan Svenska Ridsportförbundet inte ta ansvar för att skicka aktiva till mästerskapet i Ungern.”

Här kan du läsa mer om bakgrunden till beslutet hos Svenska Ridsportförbundet.

Datum för dressyr-EM för unga
9-14 augusti är det EM för children och juniorer.
17-22 augusti är det EM för young riders och U25.
25-30 augusti är det ponny-EM i dressyr.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden