Veterinärt
25 augusti 2022 12:00
Ridsportplus

Nya metoder räddar hästars liv

Ridsport 50 årMycket hinner hända på 50 år. Här är några av de många förändringar som skett för ryttarna, hästarna och hästlivet. Denna gång tittar Ridsport på veterinäryrket.

Nya metoder räddar hästars liv
Ridsport tittar på 50 år av veterinärvård. Foto: Anna Nyberg/Ulf Lonäs/Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Fem decennier har skapat nya möjligheter för veterinärer, hästar och hästägare.

Jensfredricson_66
Försäkring gav kunskapslyft Foto: Sandra Nordin Johansson

Försäkring gav kunskapslyft

När veterinärvård kom med i hästförsäkringarna började mer avancerade ingrepp utföras; hästägaren betalar självrisk och vissa kostnader, försäkringsbolaget resten. Detta har gett mer avancerad kirurgi, utveckling av intensivvård och användning av förfinad teknisk utrustning. Därför kan man i dag behandla skador som för 50 år sedan hade inneburit omedelbar avlivning.

Elektroder
Viktig forskning samordnad Foto: Anna Nyberg

Viktig forskning samordnad

2004 bildades Stiftelsen hästforskning och innebar en sammanslutning av flera tidigare forskningsanslag. En rad betydande framsteg har gjorts tack vare detta. Varje år beviljas medel till nya projekt inom områdena veterinärmedicin, husdjursvetenskap och teknikvetenskap samt samhällsvetenskap och humaniora. I de senare ingår hästens roll för människan, samhället och miljön.

Sjobacka_05
Teamwork med andra yrken Foto: Sandra Nordin Johansson

Teamwork med andra yrken

Veterinären samarbetar i dag med flera andra yrkesutövare: hovslagare, fysioterapeuter och testryttare. Detta underlättas av lagen om djurhälsopersonal som kom 2010 och som klargör ansvarsfördelningen. Det har blivit ett helhetstänk kring diagnos, behandling och rehabilitering. Framför allt har rehabsidan utvecklats betydligt.

40_veterinar1
Avmaskning tillbaka hos veterinären Foto: Ulf Lonäs

Avmaskning tillbaka hos veterinären

I början av 1970-talet gjordes avmaskning någon gång per år av veterinär och utfördes via slangning genom nosen. Sedan fick vi pulver att blanda i fodret, därefter pasta som förenklade allt. Receptkravet togs bort under sena 70-talet, men kom tillbaka 2010. Numera ska enbart individer med högt EPG (maskägg per gram) avmaskas. Detta kontrolleras genom träckprov som hästägaren själv skickar in.

Torbjornlundstrom_1
Från enkel raspning till hel munundersökning Foto: Mona Gladden

Från enkel raspning till hel munundersökning

Hästars tandvård var länge eftersatt. Tänderna raspades möjligen någon gång då och då, fram till en genomgång i mitten av 1980-talet där tandläkaren Torbjörn Lundström var involverad. Då fann man att mer regelbundna tandkontroller behövs. Numera är många veterinärer specialutbildade och hästarnas tänder undersöks professionellt med munstege, kamera och pannlampa.

Nathat_11
Snabba svar Foto: Sandra Nordin Johansson

Snabba svar

Hästägare kan kommunicera mer direkt med veterinären idag, både genom digitala veterinärbesök och möjligheten att skicka bild från mobilen på sårskador och uppförande hos hästen.

Portabel röntgen har underlättat undersökningar i hemmastallet och på klinikerna går det att mäta rörelsemekanik med hjälp av sensorer. Det är möjligt att 3D-printa ”reservdelar” som kan bli implantat.

Fakta

Yrke i förvandling

Distriktsvet_lg-4
Yrke i förvandling Foto: Lottapictures

För 50 år sedan var veterinäryrket mansdominerat, men nu är det tvärtom; 75 procent av de yrkesverksamma veterinärerna är kvinnor. Branschmässigt har det under 2000-talet skett flera stora sammanslagningar av kliniker, så att de ingår i någon form av koncern.

Distriktsveterinärerna har anpassat sin verksamhet så att de nu behandlar hästar i mycket större utsträckning än tidigare.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden