Avelsnyheter
28 februari 2018 11:31

Nya postrutiner försvårar för uppfödarna i norr

Längre leveranstiderFrån och med 1 januari tar det två dagar för PostNord att dela ut expressleveranser på längre sträckor. Det här ställer till stora problem framförallt för uppfödarna och seminstationerna i norr. Ridsport har hört med några nordliga seminstationer hur de kommer att lösa problemet.

Nya postrutiner försvårar för uppfödarna i norr
PostNords nya leveranstider försvårar för uppfödarna i norr (hästarna på bilden har inget samband med texten). Foto: Ann-Sofi Hjärn

PostNord meddelar på sin hemsida att de från och med 1 januari 2018 minskar sina flygtransporter och istället ökar sina volymer av försändelser som skickas på tåg. Detta påverkar utdelningen av post som skickas på långa avstånd.

Till landets norra områden tar det nu två dagar för PostNord att dela ut expressbrev (se listan med leveranstider här). När försändelsen innehåller färsk sperma blir två dagar en ohållbar leveranstid. Ridsport ringde runt till några nordliga seminstationer för att höra hur de kommer att lösa problemet.

Monica Lierud driver landets nordligaste seminstation, Lie Semin i Boden, Norrbotten. Hon berättar att hon är väl medveten om problemet och att hon planerar att åka till PostNord och prata med dem om hur de ska kunna hitta en lösning.
– Det kan ju vara så att de har en annan tjänst som kanske kostar mer, funderar Monica.

Sedan tidigare har Monica använt sig av Tidningstjänst för lördagstransporter, och hon funderar på om det skulle gå att använda dem mer i framtiden.
– Tidningarna trycks ju söderut och de hinner ju komma upp i tid.

En annan fundering som Monica har är att använda sig av någon som helt enkelt åker flyg och både hämtar och levererar lådorna.
– Kanske finns det någon ungdom som kan ha det som sommarjobb – någon som gillar att åka flygplan fram och tillbaka hela sommaren.

Veterinär Ann-Sofi Lilja har en mindre seminstation i jämtländska Oviken. Hon har nyligen tagit del av PostNords nya leveranstider och har inte riktigt hunnit sätta sig in i hur det kommer påverka henners verksamhet ännu.
– Men jag antar att det kommer bli mer frystransporter i framtiden, säger Ann-Sofi.

PostNords service tycker hon bara blir sämre och sämre med åren, och lösningen har allt mer gått mot att köra stona ner till mellansverige för att semineras där.
– Det är tråkigt för det är mycket bättre för stona om de får vara kvar här hemma, men det kommer väl knappast att få PostNord att ändra på sig.

På Nässom Stuteri & Praktik i Bjärtrå, Västernorrland, blir uppgifterna om PostNords nya leveranstider en nyhet för Annika Larsson-Eldeklint när Ridsport berättar om den.
– Det här blir döden för många seminstationer, blir Annikas spontana reaktion.

Leveranstiderna var redan sedan tidigare sköra, och Annika har haft som rutin att köra in till Kramfors på morgnarna för att hämta lådorna på PostNords företagscenter så snart de öppnat – att vänta på ordinarie utdelning på eftermiddagen har inte varit att tänka på. När leveranstiderna nu kommer att förlängas med ett dygn tror även Annika att allt fler stoägare kommer att köra sina ston till stationen där hingsten står.
– Det är ju tokigt med långa resor, speciellt om stona har föl vid sidan. Det är mindre risker med stress och smittspridning om stona får komma till sina mindre stationer istället.

Även Annika har nyttjat Tidningsbud för leveranser på lördagar och hon tycker att det har fungerat ganska bra – även om det finns stoägare som fått byta hingst då leveranserna inte fungerat. Hon funderar i alla fall på att titta lite närmare på den lösningen samtidigt som stoägarna får vara beredda på att leveranserna kommer att bli dyrare för dem i framtiden.
– Kanske blir det en ökad risk för ökad användning av hormoner också, funderar Annika, som funderar på om den enda lösningen kanske är att gå tillbaka till flygtransporter som var det enda som fanns när hon började med seminverksamheten i början av 90-talet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden