Avelsnyheter
24 februari 2021 19:53
Ridsportplus

Nya ridponnyhingstar i Tyskland

NytillskottTrots pandemirestriktionerna har de ledande tyska avelsförbunden för ponnyer nu genomfört sina avelsvärderingar av hingstar ur årgång 2018. Framgångsrikaste fadershingst blev D-Power AT (e Dance Star AT) med fyra premiehingstar i sin första fölomgång.

Nya ridponnyhingstar i Tyskland
Isabellen Gamble SD kommer ur den första årgången efter Golden Grey och blev dressyrsegrare i Westfalen. Foto: Equitaris.de

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det enda förbundet som ställde in var Rheinland. Där valde en del hingstägare att visa sina hingstar i Westfalen i stället. Övriga avelsvärderingar genomfördes utan publik eller med publikbegränsningar. I flera fall kunde intresserade ta del av evenemangen via webbsändningar.

Internet blev också kanalen för Ponyforums auktion. Ponyforum är en marknadsorganisation som avelsförbunden har gemensamt, och har de flesta år haft en hingstauktion i anslutning till sin avelsvärdering. I år blev det en nätauktion där toppriset på 30 000 euro betalades för Damaszener K (se video här) (isabell e Dimension AT u C-Dur e FS Champion de Luxe). Modern har tidigare lämnat hingsten Olivier K och Bundeschampionatsvinnaren Damenwahl K. Köpare var AT-stuteriet.

Damaszener K tillhör D-linjen som är den största hingstlinjen i den tyska ridponnyaveln tack vare hingstar som Dressman, Golden Dancer, Dornik och FS Don’t Worry. De flesta av årets segerhingstar kommer från D-linjen som går ner på den hollandsfödde Dandy född 1973. Men linjespridningen är ganska stor bland årets nygodkända hingstar. Detta gäller gångartsaveln, som är den dominerande i Tyskland och som gjort den tyska ponnyaveln vida känd.

Även årets vinnare i Schleswig-Holstein, Steendiek’s Daddy’s Sunshine, kommer från D-linjen. Hans far FS Daddy Cool lånades in till Steendiek-stuteriet när deras hingst FS Chambertin gick bort alldeles för tidigt. Daddy’s Sunshine är en rörlig hingst av lättare modell.

Hopponnyerna kommer ur andra linjer. Här märks förärvare som The Braes My Mobility (welsh sektion B) och Kantje’s Ronaldo (new forest). Inslag av welsh och new forest har varit vanliga i tysk ridponnyavel i många år. På senare år har även connemarahingstar använts för att förstärka aveln på hoppsidan. Ett exempel på det är att Ghost, hoppsegrare i Schleswig-Holstein i år, är en son till connemarahingsten Goliath v d Groenweg, silvermedaljör individuellt på EM 2014.

Junghengstkörung Verden 2020
Dressyrsegrare i Hannover var Deezer A. Fadern D-Power AT fick hela fyra premiehingstar i sin första fölårgång. Foto: Equitaris.de/Tanja Becker

Följande hingstar blev segerhingstar och reservsegrare i respektive avelsförbund:

Hannover
Segrare: Deezer AT brun e D-Power AT u Chanett e Keerlke.
Reservsegrare: Diamond Star gulbrun e Diamond Touch u White Girl (Hann) e White Sta.r
Andre reservsegrare: Doppelklang AT gulbrun e Dreiklang AT u De Luna Mia e Danny Gold.
Hoppsegrare: Napoleon brun e Heidberg’s Nancho Nova u Played Alive e FS Pour l’Amour.

Weser-Ems
Segrare: Herzbube D isabell e Herzkönig u Prada D e Casino Royale K. Morfadern som numera är valack tävlar på mästerskapsnivå i dressyr i Sverige och rids av Wilma Holmgren.
Reservsegrare: Cyan isabell e Celebration WE u Hesselteich’s Dylila e Donnerwetter.
Andre reservsegrare: Die Dritte Dimension fux e Dreidimensional AT u Das Goldstück e Dimension AT.
Hoppsegrare: Mr Montgomery isabell e The Braes My Mobility u Carisma (Hann) e Contendros Bube.

Westfalen
Segrare: Gamble SD isabell e Golden Grey (ur hans första årgång) u Farah e Bodyguard P.
Reservsegrare: odöpt mörkbrun e FS Mr President (ur hans första årgång) u FS Delaila e FS Don’t Worry.
Andre reservsegrare: FS New Chance isabell e FS Numero Uno u FS Celebration e FS Champion de Luxe och Gründleinshofs Gipfelstürmer isabell e Golden West u Gründleinshofs Herzblut e Gründleinshof‘s San Royal.

Schleswig-Holstein:
Segrare: Steendiek’s Daddy’s Sunshine isabell e FS Daddy Cool u Steendiek’s My Sweet Melody e FS Chambertin.
Reservsegrare: Davicii fux e Dimension AT u Lolita e Windsor N
Andre reservsegrare: Steendiek’s Daddy’s Sunny Boy brunblack e FS Daddy Cool u Ineska KK e The Braes My Mobility.
Hoppsegrare: Ghost fux e Goliath v d Groenweg (con) u Monique e The Braes My Mobility.

Ponyforum i Alsfeld utser inte någon segerhingst.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden