Sportnytt
20 mars 2019 14:31

Nya tränare har godkänts – här är listan

GodkändaTolv tränare har tagit examen som B-tränare. I dag presenteras de tolv, och deras examensarbeten om allt från hjärnforskning till unga dressyrhästar och unga dressyrryttare.

Nya tränare har godkänts – här är listan
En ny trupp B-tränare har lagts till på förbundets lista efter examen. Foto: Roland Thunholm
P: 2018-10
Mia Pettersson, nybliven B-tränare i hoppning.
Midi Young Riders
Frida Andersén, B-tränare i fälttävlan

B-tränare examineras bara vartannat år, så det är en exklusiv skara som nu presenteras på Svenska Ridsportförbundets hemsida.
Här är de tolv:
Amanda Meijer – dressyr
Mia Pettersson – hoppning
Clara Espinosa – dressyr
Frida Andersén – fälttävlan
Mathias Gustafsson – fälttävlan
Lena From – dressyr
Mikael Greveback – hoppning
Nina Känsälä – dressyr
Sofia Bengtsberg – hoppning
Gunilla Pettersson – dressyr
Cecilia Nilsson – hoppning
Christina Strand – dressyr

De nyblivna B-tränarna har också skrivit examensarbeten i vitt skilda ämnen. Hopptränaren Mikael Greveback från Skåne har skrivit om hur elevernas hjärnor reagerar på tränarens beteende.
”När vi möter ett socialt hot reagerar våra hjärnor på samma sätt som när vi utsätts för ett fysiskt hot. Så för hjärnan är en kritisk blick från chefen(tränaren) att jämföra med att möta en björn i skogen. Händer det flera gånger varje dag innebär det att individen lever med ständig stress” skriver Mikael Greveback.
Han har studerat SCARF-modellen, en ledarskapsmodell, och hans slutsats är att Ridsportförbundets tränare skulle vinna på att arbeta efter modellen, och lära sig mer om hur hjärnan fungerar.

190320 Clara Espinosa Foto Anna Nyberg
Clara Espinosa.

Clara Espinosa från Stockholm, färsk B-tränare i dressyr, har studerat faktorerna bakom att svensk ungdomsdressyr har varit så framgångsrik de senaste åren.
Det svenska YR-lagets framgångar på EM 2015 med lagbrons och två individuella medaljer var de första medaljerna på ungdoms-EM på 14 år. Sedan dess har framgångarna fortsatt.
Clara Espinosa har frågat ryttare och tränare om vad som gör ett ungdomsekipage framgångsrikt, och svaren är mycket träning, engagemang, samt struktur på sitt upplägg. Vad som skulle kunna bli bättre enligt svaren är fler träffar avsuttet, mer mental träning och mer programridning.

”Ryttarna poängterar även att det är viktigt att tränaren visar att de tror på ryttaren” konstaterar Clara Espinosa. Hon landar i vikten av en god kommunikation mellan tränare och elev.
”Vi kan se att tränarna är mer som en coach åt dessa ungdomar. Ungdomarna uppfattar sina egna tränare som väldigt engagerade och skickliga och tränarna själva vill gärna finnas där för sina ryttare” skriver Clara Espinosa.
Här finns alla examensarbetena.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden