Avelsnyheter
17 maj 2019 09:38

Nytt godkännande till ASHR som avelsorganisation

EU-förordnandeAvelsföreningen för Specialhästraser, ASHR, har fått förnyat godkännande i enlighet med nya EU-förordningen. Godkännandets gavs av Statens Jordbruksverk och gäller för raserna morganhäst, lipizzaner och angloarab.

Nytt godkännande till ASHR som avelsorganisation
Morganhästen Escania’s Palomides vid en visning 2016. Arkivbild: Jenny Schwieler Staaf

Det är ASHR som berättar nyheten i ett pressmeddelande. Nygodkännandet är i enlighet med nya EU-förordningar.

De senaste EU-förordningarna reglerar bland annat avelsorganisationers arbete, avelsprogram, identifiering av hästar samt hästpass och skydd av fysiska personer avseende skydd av personuppgifter, GDPR.

ASHR hade årsmöte i Skara den 10 maj för att fira Jordbruksverkets beslut, där deltog representanter från rasföreningarna samt styrelse och registratorsrepresentanter.

Rasföreningarnas anmälda styrelsemedlemmar är för 2019 Gunnel Petersson (lippizaner, SLF), Ann-Marie Kossowski (morganhäst, SMHF) och Therese Björklund (angloarab, SAAF). Anne-Marie Kossowski är ny ordförande efter Gunnel Petersson som istället tar över uppdraget som kassör efter Bengt Signahl.

Det är endast ett fåtal av de svenska avelsorganisationerna som har fått klart med ett nytt förordnande enligt de nya EU-förordningarna.

ASHR ska i år ha avelsvärdering och riksutställning för alla raserna som ingår i avelsprogrammen på Hallsta Ridanläggning, Hallstahammar, den 25-28 juni.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden