Sverige
11 september 2020 15:43
Ridsportplus

Nytt initiativ ska öka hästnäringens miljötänk – frivilligt

Miljöåtgärd”Varje skit räknas” är ett nytt initiativ som ska få hästsverige att – frivilligt – mocka för Östersjön. Bland ryttare som ställer upp finns Lina Dolk. Hon berättar för Ridsport varför - och hur.

Nytt initiativ ska öka hästnäringens miljötänk – frivilligt
Lina Dolk ställer upp på uppmaningen att mocka hagarna oftare. Arkivbild. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Enligt en ny studie kan 70 procent av fosforn, som bidrar till övergödning, föras bort om hästhagar mockas varje dag. Nu lanserar nu Race For The Baltic initiativet ”Varje Skit Räknas” tillsammans med LRF Häst och HNS.
– Vi ser en stor möjlighet att genom kunskap och gemensamma insatser uppmuntra hästsverige att mocka för ett friskare hav. Om hästsverige skulle lyfta sig till att mocka en gång i veckan eller mer skulle det sannolikt utgöra en av de största svenska gärningarna för att minska övergödningen på många år, säger Peter Wiwen-Nilsson, VD på Race For The Baltic, i ett pressmeddelande.
Race For The Baltics kommunikationsansvariga, Siri Maassen, tillägger:
– Det här är en möjlighet för hästsverige att visa engagemang och vilja i frågan – något som är viktigt i svallvågorna efter debatten om övergödningsutredningen.

”Nu mockar vi varje dag”

En av ryttarna som är med i initiativet är Lina Dolk.
– Jag kom i kontakt med det via min agent, som har koll på olika samarbeten. Jag tyckte att det var en väldigt bra grej att stå för och vara med på, säger Lina Dolk.
Hon driver sin verksamhet med 13 hästar på Gråsta i Sparreholm – och har egentligen alltid mockat hagarna.
– Men i stället för att mocka en gång i veckan och det tar lång tid så mockar vi nu varje dag i hagarna. Det tar 15-20 minuter per dag, och det kan vi absolut lägga på det här.
På Gråsta används en liten golfbil med flak, och mockningen sker för hand med grepar. Bajset slängs upp på flaket och den lilla bilen kan backas mot gödselstacken.
– Vi har provat dammsugare och sådant, men dels blev det inte tillräckligt rent, dels tog det längre tid, säger Lina Dolk.
Bland ryttare som är med på uppmaningen finns systrarna Elfstrand och Simon Wall.

Tre miljoner ton gödsel

Östersjön är ett av världens mest förorenade hav, och övergödning är ett av de största hoten. Trots att många åtgärder genomförts uppnår Sverige inte miljömålen i EU: s ramdirektiv för vatten.
Sveriges drygt 350 000 hästar producerar runt tre miljoner ton näringsrik urin och gödsel årligen. Om gödsel lämnas kvar ute i rasthagarna riskerar näringen att läcka till omgivande vattendrag, sjöar och hav och bidra till övergödningen.
– Generellt upplever vi att det finns goda ambitioner och en växande medvetenhet kring hållbarhet i hästsverige, säger Karolina Lagerlund, VD på Hästnärings Nationella Stiftelse, i pressmeddelandet.

Pågår under 2020

Varje Skit Räknas pågår under 2020. Insatsen ska utvärderas med hjälp av enkäter för att se hur många hästhållare som frivilligt mockat oftare.
–  Med Varje Skit Räknas sprids kunskap om hur vi kan minska miljöpåverkan genom att ta upp gödseln från rasthagarna och hantera den som den värdefulla resurs den faktiskt är, säger Erica Lindberg, verksamhetsansvarig på LRF Häst, i pressmeddelandet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden