Hoppning, Ponny
10 mars 2022 15:00

Nytt inverkansprotokoll införs – gäller från 14 mars

FörändringDet inverkansprotokoll som infördes på ponny-SM i hoppning för drygt tio år sedan har nu fått en rejäl uppdatering och genomgått stora förändringar. Det nya protokollet ska användas redan från den 14 mars.

Nytt inverkansprotokoll införs – gäller från 14 mars
Thea Gånehed tog två SM-guld i inverkansridning 2017. Här med b-ponnyn Florina. Foto: Roland Thunholm

Svenska Ridsportförbundets hoppkommitté har i sitt arbete med att utveckla hoppsporten tittat på inverkansridningens protokoll och de anvisningar som finns för hur bedömningen ska gå till. Nu har det gått över tio år sedan bedömningen A:inverkan infördes på ponny-SM i hoppning, med målet att fokusera mer på de unga ryttarnas förmåga och mindre på antal fel och tid.

Inverkansprotokollet är också tänkt att ge ryttarnas tränare tips om vad de bör träna mer på.
– Hoppsporten är i sin natur inte en bedömningssport och vi har heller ingen strävan efter att den ska bli det. Men vi ser att inverkan är ett bra hjälpmedel framför allt för unga ryttare och tränare att få vägledning, säger hoppkommitténs ordförande Niklas Jonsson i ett pressmeddelande.

Fått kritik

Under åren har protokollet kritiserats då det ofta saknats tillräckligt med återkoppling till ryttaren.
– Det tidigare protokollet innebar att domarna skulle sätta poäng mellan 1-10 i tre bedömningsgrupper, men tidspressen har gjort att det har varit svårt att skriva utförliga kommentarer. Ibland har ryttarna bara fått med sig något i stil med ”bra kämpat”, vilket inte ger så mycket återkoppling på själva ritten, säger Helena Lundström, som fungerat som projektledare för arbetet med det nya inverkansprotokollet.

Nu har man tagit fram ett helt nytt protokoll, med fokus på vilka bedömningspunkter man tror kan utveckla ryttarna. Domarna kommer bland annat att bedöma skänkelläge, kontakten med hästens mun, rytm och tempo under ritten, och protokollets utformning ska på ett mer pedagogiskt och tydligt sätt beskriva ryttarens styrkor och svagheter, menar Ridsportförbundet.

Utvecklingsprocess inom hoppsporten

Det nya protokollet gäller redan från och med den 14 mars. Enligt Niklas Jonsson är arbetet med inverkansprotokollet endast ”ett första steg i en mycket viktig utvecklingsprocess inom hoppsporten”.
– En gedigen grundutbildning är viktig och kommer att skapa fina förutsättningar för våra unga ryttare.

Läs mer hos Ridsportförbundet

Nya protokollet för inverkansridning

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden