Hästliv
2 maj 2014 10:37

Nytt sätt att mäta stress

Hästar ”tiger och lider” i många situationer. Nu finns ett sätt att mäta hästens känslomässiga status.

Nytt sätt att mäta stress
På Flyinge fick stipendiaten Elin Edgren rida Dom Perignon en stund med pulsmätare på och sedan utvärderades fakta av detta. Professor Pageat ses till höger.

Forskare från det franska försökscentrat IRSEA har nyligen hållit två workshops i Sverige och visade bland annat detta.

Vid IRSEA (Institut de Recherche de Sémiochimie et Ethologie Applique) forskar man kring kemisk doftkommunikation och anlitas för beteendestörningar hos däggdjur. Bland annat har syntetiska feromoner för katt, hund och häst tagits fram här.

Professor Patrick Pageat leder arbetet vid IRSEA och han höll flera intressanta föredrag vid besöket i Sverige.
– Vi måste lära oss att förstå hästars sinnen, deras spontana uppförande och grundläggande behov, sade han. De flesta ryttare och hästägare tror att de vet vad som stressar deras häst, men det kan vara fel slutsats.

Pageat började med att berätta om hästens sinnen, hur den uppfattar världen. Bland annat visade han en bild på synfältet hos en häst som rids i överdriven böjning med huvudet, närmast rollkur:
– Eftersom hästar bara har skarp syn i ett litet fält framför sig, det de ser med båda ögonen, gör denna huvudhållning att hästen enbart ser sand och ett par hovspår.
– Det kan innebära stress eller annat obehag för hästen att helt behöva förlita sig på ryttaren. Den behöver kunna höja på huvudet för att kunna scanna av omgivningen, säger han.

Professor Pageat berättade om flera intressanta fall som man blivit inkopplade för att lösa, bland annat om en häst som bet sig själv svårt i sidorna.
– Efter att ha lyssnat på ägarens uppfattning om problemet, filmade vi hästens beteende i boxen. Då kunde vi se att den började bita sig redan när den hörde ägarens bil närma sig stallet.
Ägaren var problemet i detta fall och nästa steg blev att kartlägga hennes behandling av hästen. Dess uppförande visade att hon i rent oförstånd gjorde något som var totalt stressande för den.

I andra fall visar hästar inte så tydligt vad som stressar dem och för att objektivt kunna mäta detta, har man tagit fram en pulsmätare som visar HRV, Heart Rate Variation. Det är ett datasystem för utvärdering av hästens puls, så att man även får information om hästens emotionella status – hur relationen mellan det parasympatiska respektive sympatiska systemet i det autonoma nervsystemet fördelar sig. Det visar exakt vilka situationer som stressar hästar.
– Genom HRV får vi hästens uppfattning om omvärlden och kan visa ägaren vad som ger stress, vilket inte alltid är det som han/hon tror. Hästar associerar på ett sätt som vi ofta missar.

På IRSEA har man även tagit fram hjälpmedel för att minska stressen vid avvänjning, klippning, transport med mera. Det är syntetiska feromoner, kemiska doftämnen som motsvarar det ämne som ston utsöndrar invid juvret och som verkar lugnande på fölet. Det har samma effekt på vuxna hästar och kan hjälpa till att överbrygga en stressartad situation.

Det finns feromoner även för andra djurslag och vid IRSEA har man bland annat hjälpt till när övergivna elefanter och andra vilda djur har släppts ut till ett liv i frihet.

En längre artikel från workshopen på Flyinge kommer i Ridsport nr 8, som finns i butik och prenumeranter idag.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden