Sportnytt
27 mars 2018 11:41

Nytt system: Hjärnskakning på internationella tävlingar rapporteras

OlyckorDen 1 juni inför FEI ett system där hjärnskakningar på internationella tävlingar ska rapporteras.
− Vi måste öka insikten om att hjärnskakningar är allvarliga, sade Catherine Bollon från FEI Athletes Services, vid FEI Sports Forum.

Nytt system: Hjärnskakning på internationella tävlingar rapporteras
FEI fokuserade på hjärnskakningar under Sports Forum. Foto: Roland Thunholm

Ryttarnas hälsa och säkerhet är ett tema på dag två av Sports Forum i Lausanne, och dagen började med en föreläsning om hjärnskakningar.

Deltagarna fick ta del av en studie från det kanadensiska ridsportförbundet, som har ett utbyggt arbete kring skador och olycksfall.Under 2017 rapporterades 231 olyckor med hjärnskakning i samband med tävling i Kanada. Av dessa skedde 53 procent inom hoppning och nio procent inom fälttävlan.

Nytt system

Cathrine Bollon som arbetar på Athletic Services på FEI berättade sedan att FEI inför ett rapportsystem den 1 juni.
I FEI-rapporten från en tävling ska det noteras om en ryttare fått hjärnskakning, och den informationen skickas sedan vidare till ryttarens förbund, i Sveriges fall alltså till Svenska Ridsportförbundet.

− Det är förbundens ansvar att se till att ryttarna inte tävlar för tidigt efter en hjärnskakning, men då måste de också få veta att ryttaren har skadats. Vi kommer att se till att bara ett fåtal inom de olika förbunden får del av denna information, sade Cathrine Bollon.
Varje förbund får sedan bestämma hur de hanterar informationen och ser till att ryttaren är i tävlingsmässigt skick innan hen tävlar igen, exempelvis genom att ryttaren har ett läkarintyg på att hen är återställd.

Läkare informerade

Doktor Peter Whitehead från Storbritannien, ordförande i FEI:s medicinska kommitté, redogjorde för symptomen vid hjärnskakning och hur en hjärnskakning ska tas omhand.
− Alla hjärnskakningar ska tas på allvar, och du kan drabbas av en hjärnskakning även om du landar på fötterna eller ryggen efter ett fall, sade han.

Ett bra sätt är att ställa kontrollfrågor för att se hur medveten den skadade är om vad som hänt, och var hen är.
− Lämna inte en person med misstänkt hjärnskakning ensam under de första två timmarna. Jag har varit med om att en person mådde bra efter en olycka på en tävling, men någon timme senare började ryttaren bli förvirrad.
− En person med misstänkt hjärnskakning ska inte skickas hem ensam, eller köra hem ensam med sin häst.
Både fysisk och kognitiv vila är nödvändig efter en hjärnskakning.
− Se till att den skakade vilar från både mobil och dator, sade Peter Whitehead.

FEI:s hemsida finns information om hjärnskakning och hur återhämtningen bör ske.

Checklista vid

misstänkt hjärnskakning

  • Smärta eller ömhet i nacken, dubbelseende, svår eller ökande huvudvärk, svimning eller medvetslöshet, kräkningar och rastlöshet är några symptom som kan tyda på hjärnskakning.
  • Ostadighet och dålig balans är andra symptom.
  • Ljuskänslighet, snabba humörväxlingar och koncentrationssvårigheter kan också bli följder efter en hjärnskakning.

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden