Dressyr
22 augusti 2013 14:33

Ojämn bedömning på EM

Det svajar en del på bedömningarna i EM:s lagdressyr. För flera ekipage skiljer det över över 20 placeringar mellan högsta och lägsta betyget. Svenske domaren Gustaf Svalling tillhör dem som svajar mest.

Storbritanniens Michael Eilberg är en av dem som har fått en ojämn bedömning. Gustaf Svalling har honom på plats 37, den domare som har dömt Ellberg högst har honom som åtta – en skillnad på 29 placeringar. I procent ligger Eilbergs resultat mellan 65,532 och 75,638 procent. 

När det gäller Finlands Henri Ruoste har Svalling gjort det omvända. Svensken har Rouste på plats tolv, en betydligt högre placering än den lägsta som finländaren har fått – plats 38. Det är en skillnad på 26 placeringar. I procent handlar det om ungefär 7,5 procent. 

Samma förhållanden råder för Ukrainas Svetlana Kiseliova. Gustaf Svalling har henne som 37:a. Övriga domare har henne på platserna 45, 52, 45, 45, 56 och 57 – en skillnad på 20 placeringar mellan högsta och lägsta. 

På presskonferensen efter klassen togs frågan om den ojämna bedömningen upp.
–  Domarna ser det de ser och sätter betyg därefter. Det kommer alltid att vara vissa skillnader i betygssättningen, bland annat för att domarna sitter på olika ställen. Domarna här har arbetat som ett team och jag tycker att det har fungerat bra, säger Frank Kemperman, ordförande i Internationella Ridsportförbundets dressyrkommitté, och påminner om de tre så kallade supervisors som finns.

Under Grand Prix-klassen har de sju domarna satt över 16 800 betyg. 34 av dessa har korrigerats i efterhand. 

Det är sju domare som dömer lagtävlingen. Förutom Gustaf Svalling är det Andrew Gardner, Storbritannien, Susie Hoevenaars, Australien, Leif Törnblad, Danmark, Francis Verbeek-van Rooij, Holland, Dietrich Plewa, Tyskland och Isabelle Judet, Frankrike. 

Här kan du titta på domarnas siffror. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 132 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-