Veterinärt
28 augusti 2019 11:56

Smärtlindrande behandling inte alltid verksamt på ojämna rörelser

Forskning/uppdateradDet finns hästar som rör sig asymmetriskt trots att de inte upplevs som halta av ryttaren. Ojämnheten försvinner inte heller efter en behandling med antiinflammatorisk smärtlindring. Det visar en ny forskningsstudie. Och det resultatet kan tolkas på olika sätt.

Smärtlindrande behandling inte alltid verksamt på ojämna rörelser
Många gånger är det lätt att se om en häst är halt eller frisk, men det finns en gråzon med hästar som upplevs vara friska men som ändå uppvisar ett asymmetriskt rörelsemönster. Illustration: SLU

Frågan som SLU-forskaren Marie Rhodin och flera andra söker svar på, är om ridhästar kan ha ett naturligt asymmetriskt rörelsemönster som inte är orsakat av smärta.

Tidigare studier har visat att ett stort antal ridhästar som av ryttaren upplevs som friska och är i full träning rör sig lika asymmetriskt som hästar som utreds och behandlas för låggradiga hältor.

I ett pressmeddelande skriver SLU att det i dag saknas kunskap att avgöra om dessa hästar med rörelseasymmetrier har ont på grund av ett ortopediskt problem, eller om hästar kan ha ett naturligt asymmetriskt rörelsemönster som inte är orsakat av smärta.

Forskare från Sveriges lantbruksuniversitet och Royal Veterinary College i Storbritannien har nu undersökt om befintliga rörelseasymmetrier hos ridhästar i full träning minskar vid behandling med antiinflammatorisk medicin (meloxicam) och därmed kan anses vara smärtutlösta.

Rörelseanalyser utfördes på hästar som var i full träning, ansågs ohalta av ryttaren och inte nyligen hade behandlats för hälta. 66 hästar som uppvisade rörelseasymmetrier som överskred vanligen använda kliniska gränsvärden för hälta ingick i studien. Dessa behandlades med placebo respektive meloxicam i två olika omgångar. Före och efter de båda behandlingarna mättes hästarnas rörelsemönster med ett sensorbaserat system, Lameness Locator.

Resultatet visade att meloxicambehandlingen inte hade någon effekt på asymmetrierna i hästarnas rörelsemönster. Asymmetrierna hos dessa hästar kan därmed eventuellt vara en naturlig icke smärtutlöst rörelseavvikelse, men det kan heller inte uteslutas att vissa av dessa hästar ändå har ont.

Därmed krävs det flera studier för att kunna säga något säkert.

– Vi vet väldigt lite om kronisk smärta hos häst, och vid vilka ortopediska skador som en antiinflammatorisk behandling har effekt. Detta är frågeställningar som bör studeras ytterligare för att vi ska kunna förbättra den ortopediska diagnostiken och behandlingen av våra sporthästar, säger Marie Rhodin från SLU, en av forskarna bakom studien, i pressmeddelandet.

I ett kommande projekt ska forskarna undersöka hästarna med asymmetrier/hälta som inte svarade på behandling med meloxican, och se om ojämnheten i stället går att bedöva bort. Det kan innebära att hästarna har exempelvis en mer kronisk smärtproblematik där meloxicam inte har effekt på smärtan.

Studien är finansierad av Stiftelsen Hästforskning och Formas. Föreningen för den Beridna Högvakten, Ridskolan Strömsholm, Färingsö Ridskola och Uppsala yrkesgymnasium Jälla, samt privata hästägare har bidragit med hästar till studien.

Fotnot: I en tidigare version fanns uppgifter om att hästarna bedövats i den gjorda studien. Så var inte fallet, utan de hade behandlats med antiinflammatorisk smärtlindring.
/Webbredaktionen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden