Avelsnyheter
7 februari 2023 10:24
Ridsportplus

Okända effekter av linjeavel

LinjeavelHusdjursagronom Sanna Soleskog vill få oss att börja tänka avel med stort A, lyfta blicken och diskutera vilken effekt avelsurvalet har för rasens framtid.

Okända effekter av linjeavel
Alla egenskaper hos hästar är nedärvbara, men sättet vi mäter dem på kan göra deat svårt att veta i vilken utsträckning vissa individer nedärver enstaka egenskaper. Foto: Sandra Nordin Johansson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sanna Soleskog menar att linjeavel och inavel i en enskild betäckning sällan är relevant.
    – Viktigare är vad gör vi med rasen över längre tid. Genom linjeavel/inavel är det inte enbart en kombination som gäller för mig själv och min avel, utan för hela rasen på sikt.

    – Vid ökad linjeavel/inavel kommer fertilitet och hälsoläge att försämras inom rasen. Men det är svårt att se förrän det är för sent – det finns ingen sammanställning över hur mycket medicinsk hjälp ett sto behövt för att bli dräktig eller någon databas över vilka hälsoproblem de svenska hästarna har.

    Bland nötkreatur har en hälsodatabas funnits länge och den är ett utmärkt redskap inom avelsarbetet, menar Sanna.
    – Där kopplas varje veterinärbehandling till individens nummer. Vi är långt ifrån något liknande på hästsidan, där är det försäkringsbolagen som har informationen om vilka hästar som varit sjuka och skadade. Så vi vet ganska lite om vad vi sysslar med gällande effekterna av linjeavel på häst.
    – Även avelsbasen kommer att minska, särskilt inom slutna stamböcker. I en öppen stambok finns alltid möjlighet att korsa in andra raser vid behov.

    Ifrågasätt om stona lämpar sig för avel

    Sandra
    Sanna Soleskog är husdjursagronom med erfarenhet av hästar av flera olika raser. Just nu föder hon och familjen upp shetlandsponnyer och kor av rasen simmental. Hon är en ofta anlitad föreläsare både på häst- och nötkreaturssidan.

    Sanna tycker att det är på hög tid att lyfta hälsoproblem och bristande hållbarhet hos avelsston.
    – Många ston som annonseras ut som lämpliga för avel har inte ens hållit för vanlig promenadridning. Skulle de utgöra ett gott avelsmaterial?
    – Den som måste komma med väldigt många bortförklaringar till att ett sto ska sättas i avel, måste fråga sig om hon verkligen är lämplig för detta.

    Hästavel är en långsiktig verksamhet och Sanna uppmanar alla blivande uppfödare att köpa sitt avelssto från en erfaren uppfödare och ingående diskutera vilka egenskaper tidigare generationer haft. Försöka få så mycket kunskap som möjligt om individerna i stoets härstamning.
    – Ett människoliv är för kort för att ensam åstadkomma något stort inom hästaveln. Ta istället vara på den kunskap som finns och spinn vidare på den.

    Det finns i dag en rad verktyg och siffror att använda sig av, som gentester.
    – Här gäller det att lära sig baskunskaperna. Vi får inte automatiskt friska hästar genom att plocka bort alla bärare av ärftliga sjukdomar. Detta fungerar likadant på människor, bananflugor och hästar.
    – Det kan istället vara klokt att använda en anlagsbärare för att få fram friskare hästar inom en ras. Det är särskilt viktigt om stamboken är stängd. Men det ska göras på ett genomtänkt sätt.

    En större variation inom rasen bibehålls

    Det innebär att om ägaren planerar att betäcka sitt sto med en hingst som är bärare av en defekt där det krävs två anlagsbärare, ska stoet gentestas för denna sjukdom. Om hon inte bär på anlaget, kan parningen genomföras. Avkomman ska också testas inför vidare avel.
    – På så sätt behåller vi en större variation inom rasen.

    När det gäller ärftliga sjukdomar är det extra viktigt att rasföreningen antingen härstamningsverifierar hästarna i samband med registrering eller när anlagsbärare anges.
    – Avel bygger på säker härstamning, slår Sanna Soleskog fast.
    – Först när detta är gjort, går det att hitta bärare av eventuella ärftliga sjukdomar.

    Fakta

    Skaffa kunskap!

    Om uppfödare först lär sig baskunskaperna om avel, är det lättare att diskutera om bästa vägen framåt i avelsföreningarna. Problem lär finnas inom alla raser, men med denna grund kan det åstadkommas konstruktiva lösningar.

    Ett exempel på att det krävs kunskap för att lyckas är färgavel.
    – Den önskade färgen lyckas uppfödaren förmodligen att få till, men måste då ge avkall på en del andra avelsmål, förklarar Sanna Soleskog. Det blir inte samma avelsframsteg inom de andra egenskaperna.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden