Hästägartips
25 november 2021 08:06
Ridsportplus

Oklar effekt av kollagen

FoderKollagen finns i exklusiva hudkrämer och dyra kosttillskott. Numera är det också ett vanligt fodertillskott. Men vad är kollagen och funkar det på hästar?

Oklar effekt av kollagen
Kollagen är en viktig naturlig byggsten i hästens kropp. Men funkar det som tillskott för att lindra artros hos hästar? Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Artros är en vanlig orsak till hälta hos hästar – en studie visade att 60 procent av hältor kunde härröras till artros. Sjukdomen sitter i hela leden, men framför allt i ledbrosket, som gradvis förstörs.

Att en häst har artros upptäcks ofta genom att den blir halt och veterinär tillkallas. Det är vanligt att hästen blir stel, men svullnad och smärta förekommer också.

En djungel av kosttillskott

När det gäller kosttillskott finns en hel djungel med olika märken och innehåll som sägs kunna hjälpa lederna. Uppkomsten av artros går att förhindra medan det bara handlar om en inflammation, men brosk går inte att reparera. De tillskott som finns ska få de regenerativa processerna, eller slitaget, att gå långsammare. Trots att brosk inte går att reparera finns det vissa tillskottsförsäljare som påstår att deras produkter ska ”bota” hästen.

I dag finns få vetenskapliga studier, men marknaden för tillskott mot artros är stor. Enligt en amerikansk artikel är preparat mot ledproblem den största delen i den ekonomiska tillskottskakan.

Ett tillskott som sägs hjälpa mot artros är kollagen. Ungefär en tredjedel av allt protein i hästens kropp är kollagen, och ämnet har en viktig roll i att underhålla skelettet och tillverka ledbrosk. Kollagen är också viktig för produktionen av elastin, ett ämne som gör hud och ligament elastiska.

Ibland är det rent kollagen som säljs, ibland ingår kollagen i ett tillskott med flera andra ingredienser.

Skralt med vetenskapliga studier

Ofta när det handlar om kosttillskott är det vetenskapliga underlaget skralt när det gäller studier och forskning riktat mot häst.

I kollagenets fall finns en vetenskaplig studie från Tyskland, gjord 2016. I studien delades 38 hästar med mild till måttlig artros in i tre grupper. En av grupperna fick placebo, en grupp fick 25 gram bioaktiva kollagenpeptider i form av preparatet Petagile och en tredje fick 50 gram Petagile.

Veterinärer undersökte hästarna efter sex och tolv veckor genom att se på åtta parametrar i trav, och hästägarna förde journal över till exempel hur villig hästen varit att röra på sig.

Tydlig förbättring efter sex veckor

Den grupp som fick 50 gram Petagile visade efter sex veckor tydlig förbättring när det gäller grad av hälta, och förbättring även när det gäller de övriga parametrarna, enligt forskarna.

Bland hästarna som fick 25 gram upptäcktes en svag förbättring av tre parametrarna efter sex veckor, och en måttlig förbättring av ytterligare tre parametrar efter tolv veckor.

Forskarna föreslår ytterligare studier för att stärka resultaten.

Fakta

Vad är kollagen?

Tillskott
Kollagen Foto: Sandra Nordin Johansson

Produkten kollagen är en proteinbaserad produkt, i likhet med gelatin gjord på slaktrester.

  • Kollagener är en familj av fiberliknande proteiner som bygger upp kroppens vävnader och finns i till exempel hud, benvävnad och blodkärl.
  • Hos däggdjur utgör kollagen ungefär 30 procent av allt protein. Hydrolyserat kollagen är kollagen som spjälkats upp i peptider.
  • Eftersom det inte finns tillräckligt starka vetenskapliga bevis för att kollagen i människomat skulle ha tjänlig inverkan på ledernas hälsa, hudens struktur eller elasticitet, får man inte påstå detta i marknadsföring av livsmedel.

Källor: Livsmedelsverket, Nationalencyklopedin, HBL.se

Bevisa påstådda egenskaper

Alla påståenden om foder ska vara objektiva, det vill säga att effekterna går att iaktta eller mäta. Påståenden ska kunna kontrolleras; om ett foder sägs vara bra för lederna  måste detta kunna bevisas genom vetenskapligt utformade försök.

Källa: Jordbruksverket

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden