Sverige
16 maj 2018 16:23
Ridsportplus

Oklar framtid för Equipes webbshop

Bilder raderasDet är oklart om Equipe kan fortsätta med sin webbshop med tävlingsbilder när den nya dataskyddsförordningen GDPR träder i kraft.
− Vi hoppas att det kan lösa sig, men vi vet inte ännu, säger Equipes vd Jon Stenqvist.

Oklar framtid för Equipes webbshop
Framtiden för Equipes webbshop med tävlingsbilder är oklar (bilden har inget samband med texten). Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

På de flesta större tävlingar finns en fotograf från Equipe på plats för att fotografera de tävlande. Bilderna publiceras med namn på ryttaren i en databas, där bilderna kan beskådas och köpas.
− Vi har länge varit noga med att inte publicera bilder på ryttare som inte vill bli fotograferade. Nu har vi sökt ett utgivningsbevis för webshopen, säger Jon Stenqvist.

Ett utgivningsbevis innebär att den grundlagsskyddade rätten till yttrandefrihet går över reglerna om personuppgiftsbehandling. Massmedier men även andra företag kan söka ett utgivningsbevis.
− Vi har ännu inte fått svar på vår ansökan, och om vi mot förmodan inte får utgivningsbevis, så kommer vi behöva hitta en annan lösning där man som ryttare godkänner publicering innan fotografering sker, alternativt lägga ner tjänsten, säger Jon Stenqvist.

Om webbshopen kan finnas kvar kommer också äldre bilder att raderas. I dag kan man hitta bilder från 2009 och framåt.
− De bilderna har inget större värde i dag, och vi kommer att ta bort bilder som är äldre än två år.

180516_equipeswebshophotadavfdpr
Jon Stenqvist, VD för Equipe. Foto: Equipe

När det gäller Equipe som databas med startlistor och resultat från tävlingar har företaget Equipe rollen som underbiträde till tävlingsarrangörerna. Det innebär att varje arrangör som har ett avtal med Equipe måste godkänna att Equipe hanterar personuppgifter.
Detta godkännande ska ske före 25 maj, då den nya dataskyddsförordningen GDPR träder i kraft.
Det finns bara ett krux. Equipe har ännu inte formulerat klart allt i avtalet.
− Vi arbetar på de sista formuleringarna tillsammans med våra jurister, och det ska snart vara klart, säger Jon Stenqvist.

Avtalet kommer inte att skickas ut till alla användare av Equipe, utan information om det nya avtalet dyker upp i samband med att användare loggar in i systemet.
− Arrangörer kommer att ha möjlighet att ta bort hela sitt konto hos oss, liksom också alla tävlingar som är publicerade på Online Equipe. Vi jobbar också med en funktion där arrangören själv kan ställa in hur länge tävlingar ska sparas i vårt tävlingssystem.

Jon Stenqvist räknar inte med några omedelbara problem om någon användare inte har hunnit godkänna avtalet före 25 maj.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden