Avelsnyheter, Nyheter
16 oktober 2018 17:44

Om auktionens dyrgrip: ”Det var slumpen som gjorde att vi valde att ta med henne”

ElitfölauktionenPå årets elitfölauktion under Breeders Trophy såldes det dyraste fölet för 300 000. Hur gör man för att få ett föl sålt för den summan? Fölets uppfödare, Charlotte Liliemark, berättar hur det gick till.

Om auktionens dyrgrip: ”Det var slumpen som gjorde att vi valde att ta med henne”
Lilla frökens slutliga prislapp var 300 000 kronor. Säljare var CML Dressyr, Charlotte och Magnus Liliemark. Foto: Roland Thunholm

Charlotte Liliemark från CML Dressyr, du som sålde det dyraste fölet på elitfölauktionen under Breeders. Hur gör man för att få ett föl sålt för 300 000 kronor?
− Det handlar om att avla på riktigt bra stostammar. Sedan gäller det att ha ett föl som vill visa upp sig, som har massor av energi och älskar att synas. Dessutom handlar det om att ha flera intressenter som bjuder på fölet.

Stofölet Prelude CML (e Franklin- u. Alfa CML ue. Don Primero) har en märklig historia. Berätta!
− Stoet var konstaterat icke dräktig, men i april började vi tycka att hon såg stor ut, och sedan fölade hon på exakt rätt dag efter insemineringen, så det blev en riktig överraskning. Sedan skulle vi egentligen åkt till selekteringen med ett annat föl, men ändrade oss och tog med detta i stället.

Ridsport
Per Eriksson och Sofie Garmark ropade in Prelude CML efter Franklin-Don Primero. ArkivFoto: Roland Thunholm
Ridsport
Ett litet ärevarv i förskott. Foto: Roland Thunholm

Vad tänkte du under budgivningen?
− Jag kunde knappt förstå vad som höll på att hända. Vi visste att vi hade ett fint föl, men det är så mycket som ska klaffa.

Charlotte Liliemark 1
Charlotte Liliemark.

Köpare blev Pär Eriksson och Sofie Garmark. Vad säger du om det?
− Det blev en mycket glad överraskning. Vi fick också veta att Jeanna Högberg är tilltänkt som ryttare på Prelude. Det betyder att hästen kommer att matchas på bästa sätt, och det är vi väldigt glada över.

Vilka mål har ni med aveln inom CML Dressyr?
− Sunt uppfödda, hållbara, ridbara hästar med kvalitet nog för de högsta sammanhangen. Självklart drömmer vi om att stå som uppfödare till en mästerskapshäst.

Hur ser det ut i stallet inför nästa år?
− Vi har åtta föl på gång, och om jag ska nämna några blir det ett helsyskon till Prelude CML. Dessutom är Prelude CMLs halvsyster Necessity CML (f 2011 e. Don Romantic-Don Primero-Master) dräktig med Franklin. Vi väntar också en avkomma efter Total Hope undan vårt sto Tivoli CML.

I detalj

Charlotte Liliemark

Ålder: 57 år
Bor: I byn Värnamo i Oskarshamns kommun, på maken Magnus föräldragård
Arbete: Är rektor för en liten fristående grundskola belägen och driver utöver det företaget CML Dressyr tillsammans med maken Magnus.
Det ska vi göra för pengarna: De ska användas för att skapa trygghet och förutsättningar att realisera framtida avelsplaner.

Tidigare meriter: Har haft två Riksfölvinnare, Luxus CML (godkänd hingst, finalist i Breeders som 4, 5 och 6-åring, UVM som 5 –åring) och Zolo CML. Tivoli CML (e Ampère-Fürst Heinrich) blev 2:a på Rikssto. Därutöver ett stort antal diplomhästar och deltagare på Breeders.

 

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden