Blogg
13 december 2013 10:06

Om övergången till stor häst

Att gå från ponny till storhäst är inte helt enkelt. Det är ofta ganska stor skillnad att rida en liten ponny och rida en storhäst. Det beror självklart på vilken ponny man haft och vilken storhäst man ska ha.

Jag har både haft  B, C och D-ponny så för mig blev det inte jättestor skillnad om man tänker på höjden till storhäst då min första storhäst bara var 1,62. Den största skillnaden för mig blev ridningen.

Inte nog med att hästen blev lite större, man skulle även lära sig att rida på kandar, lära sig hjälpen till galoppombyten, rida piruetter och så småningom skulle man sitta och räkna i sina bytesserier. Man fick också lära sig nya dressyrprogram eftersom det inte är samma på ponny som på storhäst i det högre klasserna.

Detta var en rolig hästresa då man fick lära sig så otroligt mycket nya saker och fortsätta att utvecklas som ryttare.

Efter min förra storhäst Kaj så fick jag klättra upp en storlek till. Dancing som jag rider på idag är 1,70 så även där blev det lite skillnad. Man märker att det är större rörelser och mer häst att rida ihop. Eftersom han bara är sex år så ska jag nu lära han allt jag fick lära mig på Kaj så att jag och Dancing kan fortsätta att klättra upp i klasserna och utvecklas som häst och ryttare tillsammans. 

Tävlingmässigt är det stor skillnad då man möter folk i alla åldrar. När jag är ute på tävlingar idag så är jag ofta bland de yngre i startfältet. Konkurrensen blev annorlunda för mig då jag tävlar mot både min mamma och min tränare. Det är en väldigt rolig grej för vi kan peppa varandra på ett annat sätt än när mamma och tränaren bara stod på marken och skrek till mig på framridningen under ponnytiden. Och självklart så gläds vi åt varandra när vi lyckas slå varandra ute på tävlingsbanorna.

/Cornelia

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden