Fälttävlan, Ridsport Play
29 juni 19:20
Ridsportplus

OS-överraskningen: ”Vischy är som en missil mellan flaggorna”

OS-debutantTherese Viklund hade gått lite under radarn ända till förbundskaptenen Fredrik Bergendorff meddelade att hon är en del av det svenska fälttävlanslandslaget till OS. Ridsport fick ett snack med den Englandsbaserade ryttaren om tävlingsvåren som lyfte henne till OS, om hur det är att träna för förbundskaptenen och om hennes enögda häst Vischy. "Hon har jättemycket humor", säger Therese.

OS-överraskningen: ”Vischy är som en missil mellan flaggorna”
På grund av pandemin får Therese Viklund och Ludwig Svennerstål ha ett "eget" precamp med självisolering i England innan de kan kliva på flyget mot Tokyo. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När fälttävlanslaget till OS presenterades av förbundskaptenen Fredrik Bergendorff under måndagen var Therese Viklund något av en överraskning i den svenska starttrean. Själv har hon knappt kunnat ta in att hon ska få åka till Tokyo med sin enögda häst Viscera (HANN, sto f-08 e Fidertanz 2-Ravallo, uppf/äg Lena Nyström).
– Det känns helt fantastiskt, jag tror inte riktigt att jag har fattat det än. Jag har alltid haft OS som en dröm och nu är det plötsligt inte så långt borta, säger Englandsbaserade Therese Viklund.

Även om det var en överraskning för vissa, kände hon hoppet stiga när tävlingarna kom igång efter höstens lockdown.
– Vi har gjort väldigt bra och jämna resultat här i England, sedan gör jag nog inte så mycket väsen av mig. Jag håller mig lite osynlig. Men det är klart att tankarna på OS kom upp när resultaten började trilla in i våras. Innan dess hade jag väl egentligen EM som mitt största mål, att det har gått så bra att det kommer att ta oss till Tokyo är såklart jättekul, säger Therese.

Vad har tävlingsvåren betytt med tanke på OS?
– Egentligen har den väl betytt att träningen vi fick till när vi hade lockdown här, den har verkligen har gett resultat. Det var tur i oturen att jag hade hunnit komma till England när det blev lockdown och att jag hade mina tränare på plats. Tillsammans gick vi igenom vilka punkter som behövde förbättras och det har vi sedan långsiktigt kunnat förverkliga. När tävlingarna drog igång kändes det som att poletten hade trillat ner för både Vischy och mig.

Det har alltså varit en fördel för dig att OS flyttades fram?
– Det har det absolut varit. I fjol hade vi inte varit redo.

Vad kan du säga om Viscera?
– Vischy är den absolut roligaste hästen man kan tänka sig. Hon har jättemycket humor och världens största självförtroende. Med en orutinerad ryttare kan hon skritta ut på lång tygel, men om jag sitter i sadeln flyger hon i luften för stenar och löv och allt möjligt. Hon tycker att livet blir mer spännande om hon hittar på lite bus, säger Therese.

Efter flera år av återkommande problem med hornhinneinflammation fattades slutligen beslutet om att avlägsna Visceras öga för tre år sedan. Något som har fungerat bättre än förväntat.
– Jag var helt säker på att hennes karriär som fälttävlanshäst på högre nivå skulle vara slut. Jag hade inte hört talas om någon som tävlade på hög nivå med ett öga, men efter det har jag hört talas om fler som har gjort det.
– Jag tänkte på hur hon skulle hinna se smalhinder ur skarpare svängar, men hon måste ha något sjätte sinne. Hon är otroligt kvick på att uppfatta saker. Hon är som en riktig missil mellan flaggorna, hon verkligen letar hinder.

– Det var nog ingen som trodde att Vischy skulle bli OS-häst. Jag har haft en annan häst innan, Diabolique, som legat snäppet före Vischy. Men Debbie blev tyvärr skadad och har gått in i avelsboxen. Samtidigt har Vischy steppat upp mer än jag trodde hon någonsin skulle göra, och det känns jäkligt roligt.

Vad tänker du om övriga laguppställningen?
– Jag tycker det är ett riktigt bra lag som åker. Jag tror vi har goda möjligheter att göra ett bra resultat tillsammans. Det kan nog verkligen gynna oss att alla i laget är så jämna.

Fredrik Bergendorff framhåller Sveriges förmåga att hålla ihop laget – vad är det som gör att Sverige har så stark teamkänsla?
– Det känns som att det alltid har funnit en väldigt fin laganda redan innan jag kom in i landslaget. Alla stöttar varandra, det finns alltid en hjälpande hand och stämningen är verkligen god.

Råder det en speciell kultur i fälttävlansvärlden?
– Det är verkligen en härlig stämning alla ryttare emellan, inte bara inom vårt lag, utan bland alla som håller på. Det är inte vi mot er, utan det är vår sport som vi tar hand om och som vi vill pusha i rätt riktning.

Fredrik Bergendorff är ju både förbundskapten och din tränare, och du har dina hästar på hans gård – hur ser er relation ut?
– Det fungerar jättebra, när vi tränar så tränar vi. Det har inte varit något problem från första början. Det skulle kännas jäkligt dumt att försöka hitta en annan tränare bara för att han är förbundskapten, speciellt när han sitter på alla kvaliteter som behövs.

Vad är det som gör honom så bra?
– Han har ett oerhört bra bassystem för att få det att fungera. Inget lämnas åt slumpen. Han är oerhört viktig med galoppen, det vill säga att ha rätt galopp in till hinder. Om du har rätt balans i galoppen så är egentligen inte hindren några problem, att hitta fram till det är han väldigt bra på.

Vad ser du framför dig i Tokyo?
– Jag vet faktiskt inte riktigt. Jag tänker att vi ska rida fälttävlan precis som vi brukar. Vi ska trava upp, vi ska rida dressyr och terräng, och så är det hoppning sista dagen. Jag tror det är viktigt att fokusera på att rida fälttävlan som vi har gjort under våren. Att vi håller oss till det vi kan och inte försöker hitta på något nytt.

Vad är ditt personliga mål med OS?
– Det är klart man alltid vill göra personbästa, men det viktiga är att prestera på den nivån man har gjort fram till OS. Om det gör att vi kan sluta runt 30 straff, då tror jag det är ett väldigt gångbart resultat.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden