Sverige
31 juli 2019 10:48

OS-ryttare och Strömsholmsprofil har dött

MinnesordPer "Pelle" Fresk, OS-ryttare i hoppning och mångårig hopplärare för bland annat ridlärareleverna på Strömsholm, har dött. "Pelle Fresk var en riktig hästkarl," berättar hans tidigare kollega Marianne Esseen-Söderberg.

OS-ryttare och Strömsholmsprofil har dött
Per Fresk hoppade OS 1960, då med Kaskad. Hästen på bilden är Urax som OS-ryttaren tävlade upp till och med svår klass senare i karriären. Arkivbild: Roland Thunholm

Det är Ridskolan Strömsholm som berättar om dödsfallet på sin webbplats.

Per ”Pelle” Fresk arbetade under många år som hopplärare på Strömsholm, bland annat på de olika utbildningarna för blivande ridinstruktörer och ridlärare.

– ”Pelle” har betytt väldigt mycket för väldigt många. Vi jobbade tillsammans under många år och han var noggrann och metodisk i sin undervisning och mycket skicklig på att lära ut en bra grundridning, säger huvudläraren i dressyr vid Ridskolan Strömsholm, Marianne Esseen-Söderberg, på ridskolans webbplats.

Hon arbetade tillsammans med Per Fresk under många år och vittnar om hans omtanke om hästens välmående som gjorde honom till en förebild långt innan ordet hästvälfärd var aktuellt.

– Pelle Fresk var en riktig hästkarl, säger Marianne Esseen-Söderberg.

Per Fresk På Urax Strömsholm 1983 Foto: Ann-sofi Hjärn
Per Fresk i Röda Ridhuset på Strömsholm. Arkivbild: Roland Thunholm

Per Fresk var länge aktiv som tävlingsryttare och ingick i det svenska OS-laget som red i Rom 1960 tillsammans med Dag Nätterqvist och Anders Gernandt. Då red Per Fresk Kaskad. Han hade framgångar nationellt under många år, bland annat med Urax.

Per Fresk föddes i Falun.

Per Fresk lämnade Strömsholm vid sekelskiftet och flyttade då till Skåne. Han sörjs närmast av hustrun, sina två barn och sina barnbarn.

Per Fresk blev 86 år gammal.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden