Avelsnyheter
18 april 10:26

Övervakningstjänst krånglar i föltider

Ŗvervakningstjänsten Horsecam online, som används flitigt under fölsäsongen, har krånglat för många hästägare som går i väntans tider. Företaget bakom tjänsten kommer på grund av problemen snart att lägga ner den.

Övervakningstjänst krånglar i föltider
Tekniken är många gånger till hjälp när föl väntas. (Arkivbild)

Horsecam online, som gör det möjligt att hålla koll på stallet via exempelvis telefonen, har flera gånger legat nere just under den period då den behövs som mest. Sändningen upphör då och inte minst under påskhelgen drabbades många av de hästägare som går i väntans tider.

Svårt att få support
Elin Lundgren, som driver Elin Lundgren Sporthorses, är en av dem och hon har redan tidigare felanmält problemet till Luda Farm som levererar tjänsten.
– Det vore hemskt om något gick fel för att man inte hinner se vad som är på gång. När det ligger nere och det inte går att få hjälp från supporten är det inte mycket till hjälp, säger Elin.

Hon har stallet intill och kan pusta ut efter nattens fölning som gick bra.  För dem som bor längre från stallet och är mer beroende av tekniken för att hålla koll på om något är på gång är det värre. Tjänsten Horsecam online är en tilläggstjänst som köps utöver kameran och för många är den tänkt som ett stöd och trygghet när fölningarna närmar sig.  
– Jag vet flera andra som har haft samma problem. När det ligger nere för en ligger det nere för alla, säger Elin.

Företagets kundsupport öppnar klockan nio på vardagar och det har därmed inte gått att få hjälp under långhelgen.
– Det kommer ju fler långhelger i vår och fölsäsongen har bara börjat. Att de inte har support alls under helgen är dåligt – en av gångerna det kraschade tog det en natt plus en bit in på förmiddagen innan det var igång igen, säger Elin.

Lägger ner vid för hög belastning
När det blir för hög belastning på servern, som just i föltider när många använder sig av tekniken, stänger den ner och det är då sändningarna upphör.

Luda Farm är väl medvetna om problemet.
– Det händer när för många loggar in samtidigt. Tekniken är för gammal och vi kan inte uppdatera systemet mer. Därför har vi bestämt att Horsecam online kommer att upphöra, säger Ann Ekström på Luda Farm.

Efter maj månad kommer det inte längre gå att köpa abonnemang och den 1 december stänger tjänsten helt ner. Information om ett nytt alternativ, som inte Ludo Farm själva ligger bakom, kommer senare i vår.

Vad gör ni nu för de hästägare som förlitar sig på systemet?
– Vi har bevakning på det så att servern kan startas om när det händer. Därtill har vi även punktbevakning vid bestämda tillfällen varje vecka och vi hoppas det kan hjälpa.

Trots detta säger uppfödare att det under helgen tog mer än en natt innan systemet kom igång efter att ha legat nere. Hur kommer det sig?
– Vi har ingen som sitter här på natten – vi har inte möjlighet att ha den bevakningen nattetid.

Fölsäsongen trappas upp mer och mer. Är fler problem att vänta?
– Vi hoppas att vår bevakning ska hjälpa, men problemet kan återkomma. Vi kan tyvärr inte göra mer på grund av den gamla tekniken och det är som sagt därför vi lägger ner tjänsten.  

Vad kan missnöjda kunder göra?
– De är välkomna att höra av sig till oss, så tittar vi på fall till fall hur vi kan gottgöra dem. Vi förstår att folk blir upprörda när det är problem och att det är surt att betala för något som inte fungerar.

Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar