HästvälfärdI en tid där hästvälfärd står högst på många agendor tar nu Runsten Equestrian chansen att samla hoppeliten i samband med att de arrangerar SM i hoppning denna vecka, och bjuder in till ett panelsamtal på samma tema. "Vi vill passa på när de aktiva är samlade", säger veterinären och initiativtagaren Eva-Marie Levin.
Panelsamtal om hästvälfärd under SM i hoppning

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Veterinär Eva-Marie Levin är aktiv hos Runsten Equestrian och den som la fram idén att bjuda in till ett panelsamtal när många av Sveriges bästa hoppryttare på nationell nivå befinner sig på samma tävling.
Samtalet, som arrangeras av Runsten Equestrian och Svenska Ridsportförbundet, går under namnet ”Hästvälfärd på tävling och i träning ” och ska fokusera på ”munkoll, smittskydd och antidopning”.
– Jag tyckte det var ett utmärkt tillfälle när så många ryttare är samlade på samma ställe. Det grundar sig i den diskussion som hela tiden pågår om hästvälfärd, och nu kan vi nå sportens utövare som ju är på plats, konstaterar Eva-Marie Levin.
Lyfter aktuella ämnen
Tre föreläsare är inbjudna – förbundsveterinär Peter Kallings, veterinär Tove Särkinen som är specialiserad på hästtandvård, och hoppryttaren Jenny Johansson, som även sitter i disciplinnämnden.
Tanken är att fånga upp ämnen som just nu är i hetluften.
– Ridsportförbundet kommer att prata om vad man gör för hästvälfärden ur sin synvinkel, och Peter Kallings är där för att prata om läkemedelsanvändning och dopningproblematiken, berättar Eva-Marie Levin och fortsätter:
– Det har varit mycket prat om hästen mun vid besiktning på tävling, något som debatterats flitigt den senaste tiden. Det vill vi lyfta med hjälp av Tove Särkinen, som är duktig på ämnet, och även låta ryttarna ställa frågor och diskutera.
”Vad gör vi som förening för hästvälfärden?”
Eva-Marie Levin vill även lyfta vad man kan göra som förening.
– Vad gör till exempel vi på en träningsanläggning som Runsten för att tillgodose en god hästhållning? Vad kan vi lära av varandra?
Aktiva hoppryttaren Jenny Johansson, hemmahörande på Runsten, kommer att prata om regelverk.
– Fokus kommer främst att ligga på de yngre ryttarna. Idag är hästvälfärd ett begrepp som vi alla måste fostras in i, så jag ser det som ett lysande tillfälle. Vi måste ha en transparens i ridsporten och diskutera de här frågorna öppet, därför är det så viktigt att de aktiva är med och deltar. Det ska vara en dialog – annars blir det lätt att det går över huvudet på många ryttare. Det är viktigt för ridsportens framtid, om vi ska kunna fortsätta tävla med hästar så ställer det krav på oss, sammanfattar Eva-Marie Levin.
Samtalet hålls på lördagen den 26 oktober klockan 13.00.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på