Sport
22 augusti 2017 16:00

Sveriges lag slutade åtta

(uppdaterad 16:00) Sverige hade ett starkt lag i paradressyren och inte minst Louise Etzner Jakobsson drog upp totalprocenten. Det blev till slut en åttonde plats för det svenska laget - och en individuell andraplats för Louise.

Sveriges lag slutade åtta

I Göteborg går ryttar-EM går in på sin andra dag. Under tisdagen rids bland annat paradressyrens lagtävling på Heden. Sverige har fyra ryttare med i laget:

Lena Malmström – Hotdream Que (34) (SWB sto f-00 e Quite Easy-Pontus, uppf Lena Malmström), grad 5

Felicia Grimmenhag – Tarot E (SWB val f-03 e Rubinrot-Allegretto, uppf Kicki Månsson), grad 3

Louise Etzner Jakobsson – Zernard (SWB val f-03 e New Balance-Lester, uppf Ann-Christine Larsson & Bengt Ohlsson), grad 4

Anita Johnsson – Dear Friend (HANN val f-08 e Don Henrico-Wolkenstein II, uppf Hans-Hermann Hinch), grad 1 

Först ut av svenskarna var Lena Malmström och Hotdream Que som red ihop 66,628 procent och slutade på en individuell sjätte plats i grad 5.


Lena Malmström och Hotdream Que.

–       Det var en stabil bra ritt, kanske inte med den superkänslan men jag gjorde det ändå så bra och korrekt som möjligt, säger Lena till Ridsport efter ritten, och berättar även att hon grämer sig över att hon inte kunde sätta halterna exakt vid bokstäverna.


Lena Malmström och Hotdream Que.

Hotdream Que tyckte hon var stabil och gick jämnt. Stoet – som är Lenas egen uppfödning – trivs bra i Göteborg även om det kanske är lite varmt.


Lena Malmström och Hotdream Que.

I lagtävlingen tror Lena att Sverige har lika bra chanser som alla andra lag.

–       Hade det varit lagtävling i går hade vi kommit sexa, och det är det bästa svenska resultatet på många år, säger Lena.


Felicia Grimmenhag och Tarot E.

Felicia Grimmenhag och Tarot E gick ut som andra svenska ryttare. De red ihop 67,618 procent och placerade sig som sjua individuellt i grad 3. Felicia själv var nöjd med prestationen.


Felicia Grimmenhag och Tarot E.

–       Det kändes bättre i dag än i går, säger Felicia efter ritten.

I väntan på det slutliga lagresultatet ser hon nu också fram emot morgondagens tävling.

–       Küren är roligast att rida och Tarot blir taggad av musiken, berättar Felicia.


Felicia Grimmenhag och Tarot E.

Tredje ryttare ut för Sverige var gårdagens bonsmedaljör Louise Etzner Jakobsson. Med Zernard gjorde hon en strålande insats som bjöd på höga domarsiffror – om än lite ojämna. Två domare höll sig strax under 70 procent och en domare belönade Louise med över 77 procent.


Louise Etzner Jakobsson och Zernard.

–       Hästen kändes mjukare och mer harmonisk idag, sade Louise efter den fina insatsen.

–       Han var tryggare och kändes jättefin och glad.


Louise Etzner Jakobsson och Zernard.

Louise berättar också att Zernard brukar vara som sämst den första dagen under en tävling och bäst under sista dagen. Börjar man med ett EM-brons första dagen och har det som lägsta nivå får man hoppas att formkurvan håller i sig och de levererar som bäst under onsdagen.

–       Jag vill rida küren jättebra och jag tycker om mitt program, berättar Louise.


Louise Etzner Jakobsson och Zernard. 

Den fina insatsen av Louise och Zernard gav dem en individuell andraplats i grad 4. 


Anita Johnsson och Dear Friend.

Sist ut av de svenska ryttarna Anita Johnsson på Dear Friend. Ekipaget hade sin starka femteplacering från måndagen med över 70 procent med sig i ryggen, men i dag ville det sig inte riktigt – det blev totalt 65 procent och en elfte plats i grad 1 bland 12 ryttare.


Anita Johnsson och Dear Friend.

Anita berättar att känslan efter ritten i dag inte var så bra – Dear Friend var vickig och ostadig, kändes trött och var inte alls med Anita. Kanske hade han mjölksyra i nacken också, funderar honom.

–       Det är en så färsk häst för mig och han utvecklas hela tiden – han blir bättre och starkare och så kanske inte jag hinner med i ridningen på samma sätt, säger Anita till Ridsport.


Anita Johnsson och Dear Friend.

Trots de lägre poängen var hon nöjd med sin häst – inte minst med hur trygg hon kan känna sig på honom.

–       Han känns bombsäker, han hittar inte på något fast det slamrar och slår.

–       Han är en härlig individ som jag bara älskar att rida, jag är glad varje gång jag får sitta på honom, säger Anita, som nu ser fram emot onsdagens kür.

När Anitas resultat räknats bort från laget blev det totalt 206,845 procent för de svenskarna ryttarna. Detta gav Sverige en åttonde plats av 13 lag. Segrade gjorde Storbritannien med 223,776 procent.

LÄNKAR
Start- och resultatlistor 
EM:s webbsida
SVT:s alla sändningar från EM under veckan
Veckans tidsprogram EM – alla grenar

Samtliga foton: Jenny Schwieler Staaf

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden