Dressyr
4 oktober 2022 09:37

Patrik Kittel kürtvåa i Budapest med Delaunay

FEI World CupPatrik Kittel gjorde i helgen comeback med stjärnhästen Delaunay OLD efter valackens bortavaro på ett och ett halvt år. Det resulterade i en rad topplaceringar i ungerska Budapest – med en andraplats i världscupküren som grädden på moset. Antonia Ramel gjorde också bra ifrån sig med Curiosity.

Patrik Kittel kürtvåa i Budapest med Delaunay
Patrik Kittel och Delaunay OLD. Arkivbild: Roland Thunholm

Patrik Kittel tog under lördagen hem den korta Grand Prix-klassen i ungerska Budapest tillsammans med Delaunay OLD (OLDBG val f-06 e Dr Doolittle 45-Feinbrand, uppf Ulrich Brinkhus) på 72,632 procent. Det var första gången på ett och ett halvt år som Kittel startade den 16-åriga valacken.

Antonia Ramel och Curiosity blev tvåa på 72 procent blankt medan Patrik Kittels fru Lyndal Oatley tog hem tredjeplatsen med skimmelvalacken Eros på 70,947 procent. Klassen bjöd på fem startande.

På söndagen följde svenskarna upp med ytterligare topplaceringar. För Patrik Kittel och Delaunay OLD blev det en andraplats på 77,080 procent i den fria världscupküren. Antonia Ramel red in som fyra på 73,250 procent med Curiosity, medan Lyndal Oatley tog hem tredjeplatsen med Eros på 74,640 procent.

– Dude var duktig, han gillade att kunna ut igen, säger Patrik Kittel till Ridsport.

Segern i küren gick till holländska Thamar Zweistra och 9-åriga hingsten Hexagon’s Ich Weiss på 77,225 procent. Även här var det fem startande.

Lördagens trestjärniga Grand Prix vanns av Matthias Alexander Rath och Thiago GS på 72,152 procent.

Raketklättring på världsrankningen

Delaunay OLD var stjärnhästen bakom Patrik Kittels raketklättring på världsrankningen 2018, då ekipaget gick från plats 97 till plats 11 över en natt. Tillsammans har den svenska dressyrkungen och ”Dude” haft en rad internationella framgångar både före och efter.

Sett till intjänade prispengar internationellt var Delaunay OLD enligt Hippomundos årsbok den bästa dressyrhästen 2020. Tillsammans med Patrik Kittel vann valacken Grand Prixen och den fria GP-klassen på det femstjärniga meetinget i Doha i början av 2020. Därefter knep ekipaget en fjärdeplats i Grand Prixen och en femteplats i den fria küren i danska Århus/Vilhelmsborg i slutet av året. Ekipaget har gjort 28 världscupstarter ihop.

Sist det begav sig i världscupen var i början på 2021 då Patrik Kittel och Delaunay OLD tog en tredjeplats i Grand Prixen och sedan dansade fram till Guns N’Roses och fick 80,125 procent i världscupkvalet i österrikiska Salzburg. Det senare resulterade i en femteplats med Jessica von Bredow-Werndl och TSF Dalera i toppen. Därefter gjorde ekipaget ett par fyrstjärniga GP-starter i Hagen i april.

Resultatlista Short Grand Prix

Resultatlista FEI Grand Prix Kür

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden