Sportnytt
5 december 2013 10:36

Paulinda Friberg får Jubileumsstipendiet

Förra året bildades Ridsportens Jubileumsstiftelse i samband med Svenska Ridsportförbundets hundraårsjubileum. Nu har det första stipendiet på 100 000 kronor tilldelats, vilket går till dressyrryttaren Paulinda Friberg från Flyinge.

Paulinda Friberg får Jubileumsstipendiet

Syftet med stipendiet är att ge svensk ridsport kraft att tillhöra världstoppen även i framtiden. Stipendiet delas ut för att ge en lovande ryttare strax under landslagsnivå en knuff vidare i karriären och mot mästerskap.

Drygt 70 ryttare från olika grenar sökt stipendiet.
– Konkurrensen var stenhård men Paulinda är den ryttare som bäst matchar de kriterier vi satt upp, säger Gunilla Wikman, ordförande i Svenska Ridsportförbundets Jubileumsstiftelse, i ett pressmeddelande.

Motiveringen är att ”Paulinda Friberg har drivkraften och målmedvetenheten som krävs för att på kort sikt nå långt i dressyr. Hon gör en gedigen satsning och har utbildat häst efter häst till Grand-Prix-nivå. I stoet Di Lapponia T (f 2001, e Donerhall – Argument) har Paulinda en häst med internationella kvalitéter som har lätt för det svåra, och tillsammans står de nu på tröskeln till de stora dressyruppgifterna. Ekipaget har utvecklats mycket det sista året och har under 2013 ridit hem segrar i nationell Grand Prix. I den internationella GP-debuten tackade Paulinda för förtroendet direkt genom placeringar i hård konkurrens. Paulinda är genom sin person och sin omsorg om sina hästar en god förebild för svensk ridsport. Genom stipendiet får hon möjlighet till extra träning i Sverige och utomlands för att befästa steget till landslagsnivå och ta sikte mot OS i Rio 2016.”

– Paulinda är en utpräglad tävlingsmänniska som är bäst när det gäller. I Di Lapponia T har hon en häst med stor potential med fantastisk kvalité i framförallt piaff och passage, rörelser som från och med nästa år kommer att belönas ännu högre, säger förbundskapten Bo Jenå om ekipaget som han följt på nära håll.

Stipendiet kommer att delas ut den 19 december vid en högtidlig ceremoni vid Hovstallet i Stockholm. Prinsessan Madeleine kommer att dela ut stipendiet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden