Dressyr
22 april 2015 10:00
Ridsportplus

Paulinda i spetstruppen

Himmel och helvete. Så kan Paulinda Fribergs världscupäventyr i Las Vegas sammanfattas. Nu har dressyrryttaren fått en plats i landslagets spetstrupp och hälsostatusen på hennes Di Lapponia T är stabil.

Paulinda i spetstruppen
Paulinda Friberg hade både med- och motgångar i Las Vegas. Nu har hon tagit en plats i spetstruppen. (Arkivbild) LOTTAPICTURES AB

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

– Det började som en mardröm med en väldigt lång överresa där vi blev strandsatta i Atlanta. Sedan gjorde vi en fantastisk Grand Prix innan allt föll som en pannkaka igen, säger Skåneryttaren Paulinda Friberg. 

Paulinda Friberg och Di Lapponia T (HANN sto f 2001 e Donnerhall-Argument uppf Joachim Tobaben) slog personligt rekord i världscupfinalens inledande Grand Prix och slutade åtta i det tuffa motståndet. Men i küren gick luften ur stoet och efteråt konstaterades att hon hade feber. 
– Det har varit jättejobbigt. Och jag har varit så orolig för henne. Min första tanke var transportsjuka, men det är det inte, säger Paulinda Friberg. 

Förhållanderna i Las Vegas var tuffa på många sätt. Det var inte bara det att de flesta hästar hade en lång flygresa i kroppen när de kom dit, klimatet har varit påfrestande med riktig ökenhetta. De europeiska hästarna fick inte heller ha med sig eget foder vilket innebar ett tvärt foderbyte i samband med att de krävdes på topprestationer. 
– Och vattnet luktade som om det kom ur en simbassäng. Min häst drack jättedåligt och till slut köpte jag flaskvatten till henne. Då drack hon lite mer, säger Paulinda Friberg.

Som mest hade Di Lapponia T 39 graders feber. Hon behandlades med dropp och antibiotika på tävlingsplatsen och svarade direkt på detta. Det har också tagits prover på henne kontinuerligt, och nu verkar hennes tillstånd vara stabilt. 
– Hon är väldigt pigg nu. Jag hade ute och longerade henne lite innan vi åkte från vårt övernattningsställe och hon busade och sprattlade, säger Paulinda Friberg.

Efter resultaten i Las Vegas har Paulinda Friberg, 41, också fått besked om att hon har avancerat från landslagets utmanartrupp till spetstruppen. 
– Det känns helt fantastiskt. Men nu först ska vi ta det lite lugnt. 

Hon gör sista etappen av hemresan från USA i dag, onsdag, och räknar med att vara hemma sent i eftermiddag. 

Läs mer om Paulinda Fribergs äventyr i Las Vegas här och här. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden