Dressyr
27 maj 2015 19:57

Paulinda och Lapponia missar SM

Världscupfinalisterna Paulinda Friberg och Di Lapponia T missar helgens SM. En nackspärr sätter stopp för ett av mästerskapets tyngsta ekipage.

Paulinda och Lapponia missar SM
Paulinda Friberg och Di Lapponia T missar SM på grund av nackspärr. LOTTAPICTURES AB

Allt var förberett inför resan från Skåne till helgens dressyr-SM i Värmland. I stället för att finslipa formen inför mästerskapet fick Paulinda Friberg igår åka med sin världscupfinalist Di Lapponia T (HANN sto f 2001 e Donnerhall-Argument uppf Joachim Tobaben) till veterinären för ett akutbesök. 

– När jag skulle rida vid lunchtid kände jag att hon var stel i vänster sida och åkte direkt till veterinären. Diagnosen blev nackspärr, säger Paulinda till Ridsport.

Ekipaget missar därmed SM.

– Visst känns det tungt. Det är bara att bryta ihop och komma igen, säger Paulinda.

Hon poängterar att det trots allt är skönt att det hände på hemmaplan och att Lapponia snart väntas vara igång igen. Hur Lapponia har fått sin första nackspärr är det ingen som vet. Stjärnhästen går i hage varje dag och Paulinda tänker att det kanske skulle kunna ha hänt där eller om hon har legat lite fel i boxen.

– Alla som har häst vet att det händer saker som vi inte kan skydda dem ifrån. Däremot är det otur att det händer just nu före SM.

Lapponia undersöktes noga och skadan är rent muskulär. Stoet ska vila under onsdagen och behandlas med massage och om en dryg vecka även med en stötsvågsbehandling. Paulinda har ringt och berättat för förbundskapten Bo Jenå, som har nominerat ekipaget till femstjärniga Rotterdam under midsommarveckan. Förhoppningen är att Lapponia snart är återställd utan att ha tappat sin form.

– Imorgon får jag rida henne igen, så länge jag inte ställer henne för mycket i nacken. Även om jag får rida henne ordentligt kommer jag inte att göra några Grand Prix-rörelser precis, snarare kommer vi att jogga och får ta det här som ett litet break.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden