Sport
27 augusti 2017 10:17

Peder i guldläge men jagad: ”Ska ge dem en match”

Hoppfinalen på EM stundar och det är svenskt guldläge. ńn kan allt hända – Peder jagas främst av fyra ryttare som är mindre än ett nedslag bort.

Peder i guldläge men jagad: ”Ska ge dem en match”
Finaldags för guldläge-ekipaget. (Foto: Roland Thunholm)

LÄNK TILL FINALEN PÅ SVT PLAY, START 13.30

EM i hoppning avslutas med den individuella finalen. 80 ryttare har blivit 25 och förutom givna Peder Fredricson med H&M All In är även Henrik von Eckermann med Mary Lou 194 med i finalen. De kom med som ekipage nummer 19  – en mästerlig klättring sedan den retfulla starten i början av EM.

Utöver EM-titeln till den totalt sett bästa ryttaren går drygt en miljon kronor till den ryttare som vinner finalklassen, som går över två 1,60-banor.

Felfritt om och om igen
Tre av de fyra individuella tätryttarna rev under lagfinalen och försämrade sina chanser rejält. Ledarna, Peder och All In, var däremot ostoppbara – tredje felfria rundan under EM och fortsatt ledning som enda ekipage på noll fel inför söndagens final.
– Det ser coolt när jag kollar på resultatlistan och ser nollor hela vägen, säger nyblivna lagsilvermedaljören Peder Fredricson med ett stort leende.

Han räddade det svenska EM-lagsilvret efter att ha levererat felfritt igen och fått hela Ullevi att dåna av lycka. Nog är Peder sugen på att göra om precis samma sak på nytt. Om det blir felfritt inom tiden två gånger om är guldet hans.
– Felfria rundor inom tiden är mitt mål och jag tror inte att det är omöjligt.

Alla fans som har sett Peder och All In klippa hinder efter hinder i sann mästarstil hittills under EM är nog beredda att hålla med om att det inte alls är omöjligt. Men, som Peder konstaterar blir det likväl tufft. Rejäla banor lär vänta och han slåss mot Europas främsta ryttare på det som Peder beskriver som världens bästa hästar.
– Jag ska ge dem en match, säger han.

Omkastat högt upp
Innan fredagens hoppning bestod topp-tre efter Peder av Marcus Ehning/Pret A Tout, Luciana Diniz/Fit For Fun och Kevin Staut/Reveur de Hurtebise – samtliga då på mindre än ett fel. Efter ett, två respektive tre nedslag för ekipagen i lagfinalklassen är de likväl med i den indivduella finalen, men har längre upp till toppen nu. (UPPDATERAT: Diniz och Staut strukna från finalen)

Närmast jagas Peder i stället av en lagbronsmedaljör, två starka lagvinnare och en farlig italienare som samtliga är mindre än ett nedslag bort.

Ställning inför den individuella finalen topp-5
•Peder Fredricson, Sverige, med H&M All In: 0,00 fel
•Martin Fuchs, Schweiz, med Clooney 51: 2,03 fel
•Shane Sweetnam, Irland, med Chaqui Z: 2,10 fel
•Cian O’Connor, Irland, med Good Luck: 2,25 fel
•Alberto Zorzi, Italien, med Cornetto K: 2,82 fel

•19: Henrik von Eckermann, Sverige, med Mary Lou 194: 11,19 fel

Komplett ställning inför finalen

LÄNK TILL FINALEN PÅ SVT PLAY, START 13.30


Med lagsilvret runt halsen i Ullevis strålkastarljus sent på fredagskvällen.


Martin Fuchs ligger just nu på silverplats. Foto: Roland Thunholm

Vad gäller i finalen?
Under söndagen är det indivduell final över två 1,60-rundor. Runda A öppen för de 25 bästa individuella ekipagen efter de tre tidigare tävlingsdagarna. Eventuella fel läggs till de fel som ryttarna har med sig från veckans alla klasser.

Peder Fredricson är den enda ryttaren på 0 fel och om han är dubbelt felfri i morgon kan alltså ingen passera honom. Sista ryttare till final, nummer 25, var Laura Klaphake/Catch Me If You Can på 14,20 fel.

Runda B är öppen för de 12 bästa individuella ekipagen efter de tre tidigare tävlingsdagarna samt söndagens runda A. Om ekipage, efter alla rundor, ligger på lika antal fel på någon av pallplatserna sker omhoppning om medaljerna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden