Sport
12 juli 2014 12:22
Ridsportplus

Peder om att rida derby

24 språng. Falsterbos klassiska bank. En fyra meter lång vattengrav. Och en väl tilltagen banlängd. Peder Fredricson berättar vad som krävs för att ta sig runt Falsterbos derbybanan. Dessutom tipsar han om vem han tror vinner klassen som är lördagens höjdpunkt.

Peder om att rida derby
Peder Fredricson har ridit Falsterbos derby med den stora vattengraven många gånger. Nu berättar han vad som krävs för att klara utmaningen. (Arkivfoto)

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Peder Fredricson har ridit 1,50-derbyt en handfull gånger och har som bäst kommit trea. Han har dessutom en bakgrund som fälttävlansryttare och vet väl vad som krävs för att ta sig runt den långa banan som är densamma varje år.
– Det gäller att ha en intelligent häst som är riktigt bra kondition. Och det är inte bara det att den ska orka galoppera länge, den ska ha spänst kvar i kroppen så att den länga och korta sig hela vägen runt. Det är det många som glömmer bort, säger han.

Han tillhör inte de 25 ryttare som finns i årets startfält och rider om de 200 000 kronorna som utgör förstapriset.
– Nej, jag har ingen häst som passar riktigt för det i år. Men generellt tycker jag det är en bra grej att rida derby då och då med hopphästar. Det är bra att de vänjer sig vid lite olika hinder. Rätt som det är kan det faktiskt dyka upp en torrgrav på en annan internationell tävlingsplats, säger han. 

Falsterbos derbybanan är 1 200 meter lång, ungefär dubbelt så lång som en traditionell Grand Prix-bana. Den har 19 hinder och 24 språng. Flera av hindren är naturhinder till sin karaktär. Det finns bland annat en naturtrogen mur på ena kortsidan som nummer 6 i banan. Som nummer 8 kommer den fyra meter långa vattengraven, direkt följd av utmaningen att hoppa ut från banan – inte något som det tränas på så ofta.
– Det kan vara svårt för hästarna och förstå att de ska göra det. Det gäller att ha en häst med gott förtroende. För de flesta är det första gången de gör något sådant, säger Peder Fredricson.

För att komma in på banan igen ska ekipagen ta sig uppför den väl tilltagna banken. Och sedan ta sig ner igen. Helst utan att förlora för mycket tid. Men det gäller också att hästen har ordning på hovarna och är i balans när den kommer ner, annars blir det svårt att få distansen att stämma fram till den glesa grind som kommer direkt efter. 

Efter det ska ekipaget bland annat klara av en pulvermangrav och Öresundsbron med dess speciella utseende innan det blir en björkoxer som står över en torrgrav. En av banans stora svårigheter är nummer 17A och B – två rättuppstående hinder med två korta galoppsprång mellan. 
– Där gäller det att hästarna har tillräckligt med spänst kvar i kroppen för att kunna korta sig, säger Peder Fredricson. 
– Generellt gäller det att ha hästen fram för skänkeln hela vägen runt utan att den spänner sig och att hitta en bra rytm.
Vem vinner i år?
– Jag tror på brorsan (Jens Fredricson, reds anm). Han och Avon är i bra form 

Jana Wannius, vd för Falsterbo Horse Show, vann själv det allra första derbyt 1969 tillsammans med Mr Goldfinger. Det är länge sedan det blev en svensk seger, senast var 2005 då Linda Heed vann med Columbus. Andra svenska vinnare genom tiderna är Svante Johansson/Nostradamus 2004, Lisen Bratt Fredricson/Graal 2001 och Rolf-Göran Bengtsson/Magini 695 1994. Derbyts meste vinnare är Åke Hultberg som har ridit först i ärevarvet fyra gånger på två olika hästar. 

Startlista

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 123 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden