Hoppning
7 oktober 2020 11:30
Ridsportplus

Pengar eller poäng?

Köpta startplatserFEI:s nya system för vilka som får starta i två- och trestjärniga hopptävlingar väcker reaktioner. Fler ryttare tas in på meriter och poäng, vilket betyder färre platser för inbjudna ryttare. Henrik Ankarcrona och Stephan Conter är två som har helt olika syn på detta - Ridsport presenterar skillnaderna.

Pengar eller poäng?
FEI:s nya system med rankningspoäng och meriter för att få starta i två- och trestjärniga klasser har skapat debatt. Foto: Arnd.nl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Henrik Ankarcrona – FÖR

    Svensk förbundskapten, hoppning

    Svensk hoppnings förbundskapten Henrik Ankarcrona sitter med i FEI:s hoppkommitté och har varit med och arbetat fram det nya regelverket.
    − Det kan absolut finnas en risk att arrangörer och sponsorer försvinner, men om vi inte gör detta, blir det ännu svårare för unga och talangfulla ryttare att ta sig in på tävlingar, samtidigt som det finns en risk för att vissa tränare får in ännu fler ryttare på tävlingarna.
    − Jag vill driva på så att fler kan komma in i sporten. Ingen startplats ska vara till salu utan alla ska förtjänas.

    Ingen startplats ska vara till salu utan alla ska förtjänas.

    Henrik-ankarcrona-1-200816-rt
    Henrik Ankarcrona Foto: Roland Thunholm

    Henrik Ankarcrona konstaterar att systemet ännu inte kunnat provas fullt ut på grund av tävlingsstoppet till följd av coronaviruset.
    − Förändringarna har diskuterats länge och möjligheten finns alltid att ändra i systemet. FEI vill göra något som blir bra, men det är svårt att göra alla nöjda.

    Att meriter och inte pengar ger startplatser tror han är bra för svenska ryttare.
    − De har svårt att komma in på tävlingar som det har varit hittills. Med det nya systemet får de en mer rättvis chans.

    Stephan Conter – EMOT

    Vd för Stephex Group

    Stephan Conter, vd för Stephex Group där bland annat tävlings- och handelsstallet Stephex Stables ingår, har tagit täten i protesterna mot regleringen av vilka som ska få starta på två- och trestjärniga tävlingar.

    Steven-conter
    Stephan Conter Foto: Pierre Costabadie/Arnd.nl

    I ett öppet brev till FEI skriver han:

    ”Reglerna är odemokratiska, meningslösa och direkt skadliga för vår sport och dess utveckling. De går rakt emot individens rätt att utöva sin fria vilja.

    Tävlingsarrangörer behöver möjligheten att erbjuda sponsorer startplatser för sina kunder, och det nya systemet saboterar den möjligheten.

    Vad är det då som gör det intressant att arrangera och sponsra tävlingar?

    Ryttare kan inte längre välja var de vill tävla, trots att det normalt är ett stort utbud av två- och trestjärniga tävlingar varje vecka. Ryttare på femstjärnig nivå kan inte heller få med sina elever på lägre nivå i de fall tävlingen också innehåller tvåstjärniga klasser, något som är viktigt för ryttarna som företagare och dessutom ger dem möjlighet att coacha sina elever.

    Reglerna är odemokratiska, meningslösa och direkt skadliga.

    Inte heller tränarna kan ge en bra hjälp till sina elever, om dessa tvingas tävla på olika tävlingsplatser under en och samma helg”, skriver Stephan Conter bland annat i det öppna brevet.

    Fakta

    Så här fördelas startplatserna

    Procentandel för Longines ranking/hemmaryttare/inbjuden av arrangören:

    • CSIO5* 60/20/20
    • CSIO4* 50/25/25
    • CSI3* 40/30/30
    • CSI2* 30/30/40

    CSI2* i kombination med 3*, 4* eller 5*: Möjlighet finns att låta det nationella förbundet i landet där tävlingen arrangeras bjuda in 20 procent av ryttarna, medan arrangören bjuder in övriga 80 procent. Inga rankingpoäng delas då ut.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden