Sportnytt
15 februari 18:44

Plus och minus med nya regler för tävlingsveterinärer

VeterinärbesiktningTävlingsveterinären ska inte medverka vid ridsportens dopningsprovtagningar. Det är beskedet från Jordbruksverket, som har tagit fram en ny instruktion.

Plus och minus med nya regler för tävlingsveterinärer
Det blir inga ryttare på ryggen vid framtida besiktningar. Foto: Fredrik Jonsving

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

För första gången finns nu en instruktion för tävlingsveterinärens arbete på ridsportens tävlingar. Där slås fast att hästar ska visas i träns. En så kallad ”flygande besiktning”, där veterinären tittar på hästen under ryttare, anses inte som en fullgod besiktning och ska därför inte tillämpas.

– Det här är efterlängtat, och ett resultat av en långvarig och bra dialog, säger Göran Dalin, ordförande i Svenska Ridsportförbundets hästvälfärdsråd.

– Vi har fått gehör för våra åsikter om att varje häst ska visas individuellt.

Fakta

Tävling kan stoppas

  • Tävlingsveterinären kan stoppa en tävling av djurskyddsskäl, om det finns en uppenbar risk för olyckshändelse eller allvarlig skada.
  • Om tävlingsveterinären behöver behandla en häst akut ingår det i uppdraget som tävlingsveterinär och ingen extra avgift ska tas ut av djurhållaren. Material som förbrukas i arbetet som tävlingsveterinär, ska arrangören ersätta veterinären för.
  • Om tävlingen eller klassen kräver veterinär närvaro och veterinären är upptagen med en skadad eller sjuk häst, ska tävlingen vid behov tillfälligt stoppas.
Expandera

Tidigare fanns det råd för tävlingsveterinären, där det bland annat stod att hästar bör visas upp i enbart träns, men där veterinären hade större frihet att besluta om andra former av besiktning.

– Nu blir det lika för alla. Det finns också forskning som stödjer att du inte kan bedöma om en häst är i tävlingsmässigt skick om det sitter en ryttare på ryggen.

Förbundsveterinär Peter Kallings har varit inblandad i diskussionerna med Jordbruksverket i flera år, och är också han nöjd med resultatet.

– Äntligen har vi fått instruktioner, inte bara råd. Vi hade dock gärna även sett instruktioner om att hovar ska lyftas på hästar som går barfota, och att sporrläget ska inspekteras.

David Slottner på Jordbruksverkets djurvälfärdsenhet säger att dialogen med SvRF är en av de faktorer som ligger till grund för den nya instruktionen.

– Det finns saker som är svåra att se när en häst har utrustning och rids, säger han.

Däremot är förbundet och Jordbruksverket inte överens om vad som ska gälla vid dopningsprovtagning, där veterinären ofta är den som säkerställer en hästs identitet och behövs om det blir fråga om blodprov.

Fakta

Här ska tävlingsveterinären göra besiktning:

  • Mästerskap på nationell eller internationell nivå.
  • Hopptävling med svårighetsgrad från och med Lätt A för ponny och 1,20 för häst.
  • Svår dressyr.
  • Hoppmomentet i fälttävlan om detta sker efter terrängmomentet.
  • Precisionskörningen och dressyrmomentet i körtävling som innehåller samtliga moment (samtliga moment: maraton, dressyr och precisionskörning).

Här krävs veterinär närvaro:

  • Hopptävling med svårighetsgrad från och med Medelsvår B för ponny och 1,30 för häst.
  • Distansritt på distanser längre än 30 km eller där minimitiden som ryttarna måste vara ute ger ett snittempo som överskrider 150 meter/min.
  • Terrängmomentet i fälttävlan.
  • Maratonmomentet i körning.
Expandera

– Vi har medvetet inte skrivit något om dopningsprov, för arrangören kan inte använda veterinären som hjälp vid dopningsprover. Det är tävlingsorganisationen som vill att dopningsprover ska tas, och då är det logiskt att organisationen tar hela ansvaret för det. Och vad jag har förstått har ridsporten ett samarbete med travsporten om dopningskontrollanter, säger David Slottner på Jordbruksverket.

Förbundsveterinär Peter Kallings tycker att tävlingsveterinären även i framtiden måste kunna medverka vid provtagningar.

– Ridsportförbundet har förvisso utbildat egna dopningsprovtagare, framför allt vana provtagare från trav- och galoppsporten samt FEI-provtagningsassistenter. Men tävlingsveterinären bör liksom tidigare ha det övergripande ansvaret för att djurskyddslagens dopningsparagraf samt Jordbruksverkets tävlingsföreskift (L 17) efterföljs, menar Peter Kallings.

Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 2/2025.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 77 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

119:-/mån