Sverige
27 maj 2019 21:17
Ridsportplus

Poker överlevde inte mötet med MTB-cyklisterna som var på fel ställe

Skrämd hästCyklar är inte tillåtna på ridleder i Göteborg. Ändå kom två MTB-cyklister och skrämde hästen Poker som skenade och skadades så illa att han måste avlivas.− Konflikter mellan olika nyttjare av naturen blir allt vanligare, säger Björn Galant som arbetar med frågor om allemansrätt på LRF.

Poker överlevde inte mötet med MTB-cyklisterna som var på fel ställe
Poker blev skrämd av MTB-cyklisterna som kom på ridleden (Foto tv: iStock, th Sofie Göransson)

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i lördags som Poker och hans ryttare var ute och skrittade på ridleden i Säve, när två mountainbikecyklister kom i hög fart bakifrån, något som GT var först med att berätta.

Cyklisterna bromsade och ljudet av de skrikande bromsarna fick Poker att fly. Ryttaren flög av och hästen fortsatte över en gärdsgård, med ett några meter högt stup på andra sidan. Det rasade hästen ned för och skadade sig så allvarligt att den måste avlivas på plats.
Ryttaren blev trampad på låret av hästen och fick sy ett hack i armbågen, samt var allmänt mörbultad, berättar hästens ägare, Sofie Göransson för Ridsport.

Tänker polisanmäla

Både hon och ryttaren planerar att polisanmäla händelsen, eftersom cyklisterna befann sig på en ridled där cyklar inte är tillåtna.
− Jag har inte hört att det skett olyckor förut, men jag vet många som mött cyklister som kommit väldigt snabbt på ridleden, säger Sofie Göransson.
− Vi rider på en ridled för att vi ska känna oss tryggare. Jag tror att många cyklister inte vet hur hästar fungerar, och tror att ryttarna har kontroll bara för att vi sitter på dem, men de förstår inte vilka flyktdjur hästar är, säger Sofie Göransson.

Hon har skrivit ett Facebookinlägg om händelsen som bland annat delats i olika Mountainbike-forum.

Saknas skyltar

Göteborgs stad har beslutat att cykling inte får ske på ridleder, och Pokers ägare Sofie Göransson efterlyser bättre skyltning om detta.
− När en bekant frågade kommunen om mer skyltar så fick hon till svar att vi skulle upplysa cyklisterna om vad som gäller, men det kanske inte är vår sak, säger hon.

Den som är ute i naturen är skyldig att ta reda på vad som gäller

En kommun har möjlighet att fatta beslut om vilka som får använda olika leder och naturområden, bekräftar Nils Hallberg på Naturvårdsverket, som arbetar med frågor om allemansrätt.
Vad som gäller ska stå i den lokala trafikstadgan.
− Den som är ute i naturen är skyldig att ta reda på vad som gäller, men det handlar också om att kommunerna informerar och sätter upp skyltar. De allra flesta vill göra rätt, om det bara inte är för krångligt att ta reda på vad som är rätt, säger han.

”Visa respekt för varandra”

Björn Galant är expert på infrastruktur och allemansrätt på LRF, och han har sett hur konflikterna mellan olika nyttjare av naturen har ökat de senaste åren.
− I vissa fall kan det vara enkelt att reda ut vad som gäller, som i Göteborg där det råder cykelförbud på ridleder. Å andra sidan kan mountainbikecyklister komma genom skogen utan att veta att de kommer ut på en ridled.
− Det bästa sättet att hantera konflikter är att föra en dialog med varandra och försöka komma överens. Att visa respekt för varandra är bästa vägen framåt, säger Björn Galant.

Ridsport har sökt företrädare för Göteborgs stad för en kommentar om hur ridlederna skyltas.

Naturvårdsverket om allemansrätt och ridning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden