Sverige
16 augusti 14:00
Ridsportplus

Ponnyförälder förfalskade veterinärintyg – stängs av

DisciplinärendeNär ponnyryttaren stängdes av för att ha startat okvalificerad förfalskade föräldern ett veterinärintyg för att få tillbaka anmälningsavgiften till nästa planerade tävling. Nu har ponnyföräldern fått sitt straff.

Ponnyförälder förfalskade veterinärintyg – stängs av
Urkundsförfalskning är termen för det ponnyföräldern har ägnat sig åt. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Avstängning från tävling och uppvisning samt 5 000 kronor i böter blir straffet för den ponnyförälder som förfalskat ett veterinärintyg efter avanmälan till en tävling. Beslutet är fattat av Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd och avstängningen löper fram till och med mitten av september.

Det hela handlar om att barnet till den anmälda var anmäld till ett par olika tävlingar i ponnydressyr i början av maj i år. Överdomaren vid den första tävlingen upptäckte att ryttaren inte var kvalificerad till tävlingen, varför ryttaren stängdes av från tävlingen. Den anmälda ponnyföräldern avanmälde därefter ryttaren till den andra tävlingen. Detta meddelades via telefon till överdomaren på tävlingen, tillika anmälaren, och skälet som angavs var att ryttaren inte var kvalificerad att starta. 

Samtidigt begärde ponnyföräldern att få anmälningsavgiften åter av tävlingsarrangören – med hänvisning till att ponnyn inte kunde starta på grund av hälta. Ett veterinärintyg bifogades men veterinären säger sig inte ha upprättat intyget. Händelsen ska enligt veterinären polisanmälas.

Dessutom har ryttaren startat okvalificerad vid åtminstone två tidigare tillfällen under 2023. Svenska Ridsportförbundet har enligt uppgift tagit bort ryttarens resultat i dessa tävlingar.

”Det får anses försvårande att gärningen har inbegripit ett förfalskat veterinärintyg”, skriver disciplinnämnden i sitt beslut.

Ponnyföräldern medger att veterinärintyget var förfalskat och ber om ursäkt för detta.

Disciplinnämndens beslut

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden