Sportnytt
6 februari 2017 23:40

Ponnyryttare dömd till böter

Var västen på under ritten eller inte? Händelsen vid en ponnytävling förra året har resulterat i tre anmälningar till Disciplinnämnden. Nu har ponnyryttaren dömts att betala böter.

Ponnyryttare dömd till böter
En tävlingsritt med eller utan väst har orsakat tre anmälningar till Disciplinnämnden. Nu är ryttaren dömd till böter (bilden har inget samband med artikeln). Lotta Gyllensten

Händelsen utspelade sig i Malmö förra året. Det var vid en laghoppning för ponny på lokal nivå som överdomaren blev uppmärksam på att en ryttare inne på banan inte såg ut att bära väst. Efter samtal med ryttaren och ryttarens målsman stängdes ryttaren av efter ritten.

Åsikterna om ryttaren haft väst eller inte under ritten gick isär. Ryttaren, ryttarens målsman och ryttarens lagledare hävdade att ryttaren haft väst under ritten medan överdomaren och domaren var övertygade om att ryttaren red utan väst. Flera personer blandades in i ärendet och det hela slutade med tre anmälningar till Disciplinnämnden:

– Överdomaren anmälde ryttaren för ridning utan väst.
– Överdomaren anmälde lagledaren för olämpligt uppträdande.
– Ryttarens förening anmälde överdomaren för felaktigt hanterad situation.

Nu har Ridsportförbundets Disciplinnämnd meddelat sina beslut.

– Ryttaren ska betala böter på 500 kronor.
– Lagledaren döms för olämpligt uppträdande och tilldelas en tillrättavisning.
– Disciplinnämnden avslår föreningens anmälan mot överdomaren.

Disciplinnämnden påpekar särskilt att man inte gör någon bevisprövning i frågan om ryttaren red med väst eller inte. Om domaren och överdomaren har tagit beslutet på tävlingsplatsen i denna fråga går beslutet enligt TR inte att överklaga. Det är därför enligt Disciplinnämnden ostridigt att ryttaren red utan väst under ritten. 

I beslutet har man dels tagit hänsyn till ryttarens ålder, och dels tagit hänsyn till att det att det var en lagtävling. Den avstängde ryttarens resultat hade bättrat lagets totala resultat avsevärt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden