Fälttävlan
13 november 2018 15:03
Ridsportplus

Pontus Hugosson: ”Många är förvånade över att jag är en seriös ryttare”

MångsidigEtt fenomen i sociala medier, medverkan i Bonde söker fru, nu en plats i ATG:s hopp- och talangprogram och i landslagets utmanartrupp. Pontus Hugosson har många olika roller.
– Får jag chansen tar jag den och jag vill fortsätta att rida Nations Cup och andra stora internationella tävlingar, säger 28-åringen.

Pontus Hugosson: ”Många är förvånade över att jag är en seriös ryttare”
Pontus Hugosson, mitt bland några av sina olika karaktärer. Foto: Annika Karlbom

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Pontus Hugosson har blivit känd för sina filmer på sociala medier med stor igenkänningsfaktor för hästfolk. Men han är också en seriöst satsande fälttävlansryttare som i år har representerat Sverige i Nations Cup. Nyligen blev han uttagen till ATG:s hopp- och talangprogram.
Efter att intervjun gjordes stod det klart att Pontus är med i landslagets utmanartrupp inför 2019 (listan på hela landslaget hittar du här).

Huntingpontushugossin2_rt
Pontus Hugosson var en av ryttarna i årets upplaga av Falsterbo hunting. Foto: Roland Thunholm

Kan du hålla isär alla olika roller?
– Ja, det går hyfsat än så länge. Det jag gör i sociala medier ger min ridkarriär en liten skjuts och jag hämtar inspiration till det jag gör i sociala medier från min ridkarriär. Men det är ganska många som är förvånade över att jag är en seriös ryttare själv, de tror att jag är pojkvän till någon ryttare eller så.
– Speciellt har det hänt på senare tid när mina filmer har fått mer spridning utomlands. Jag har till och med fått byta huvudspråk till engelska, men jag kommer att fortsätta att göra en del på svenska.

Nu är du med i en talangsatsning som har OS som mål. Hur känns det?
– Jättekul att få det förtroendet. Det avgörande var att fälttävlanslegendaren Yogi Breisner är mentor i programmet. Jag tränade för honom när jag var i England i våras – det var en riktig ögonöppnare för mig med hans tänk i terrängträningen.

Hur då?
– Många olika saker, men framför allt hur man tränar och bygger upp hästar för den moderna terrängen där hindren ofta kommer snabbt och hästarna måste vara väldigt kvicka; hur man börjar med dem som unga med till exempel något försvårande avstånd mellan hinder utan att det är för svårt. Även om mina hästar har tävlat mycket var det väldigt lärorikt för dem.

Vad tror du det ger att vara med i projektet?
– Jag hoppas få mer kunskap och inspiration, men också att jag blir lyft och sedd som ryttaren Pontus Hugosson, inte bara som skojaren.

Kan vi förvänta oss något skojande om talangprogrammet?
– Haha… vi får se. ATG är duktig i sociala medier och mina följare har vissa förväntningar. Jag behöver hålla ett visst tema i mina inslag, så vi får väl se om jag hittar något som passar in.

Känner du dig som en talang?
– Svår fråga. Jag tycker inte att jag riktigt har kunnat visa vad jag går för än så länge. Får jag chansen tar jag den och jag vill fortsätta att rida Nations Cup och andra stora internationella tävlingar, kanske även mästerskap. Min dröm är att svensk ridsport ska bli bäst i världen och mitt mål är att kunna bidra till det. Samtidigt blickar jag inte så långt fram utan är väldigt mycket här och nu.

Vad är målet och syftet med dina filmer på sociala medier?
–  Jag har inte gått in i det med någon större idé om vad det skulle vara, det har mer bara hänt. Men jag vill ge tillbaka glädje och inspiration till ridsporten. Hästvärlden kan vara ganska tuff och hård ibland. Jag tror att det är bra att kunna skoja om det och skratta lite ibland. Att kunna göra folks dagar lite enklare är roligt, det betyder mycket för mig.

I detalj.

Har en väldigt bortskämd katt

Pontus Hugosson

Namn: Pontus Anders Jonas Björn Hugosson.

Ålder: 28 år.

Bor: På en gård utanför Kungsbacka.

Gör: Arbetar med ekonomi och administration i familjens företag och driver egen verksamhet.

Familj: Mamma, pappa, två äldre bröder, en brorson och katten Jackson.

Hästar: Tre fälttävlanshästar. Cut the Cuteness (holst val f -08 e Carlos) är den mest meriterade.

Aktuell: Uttagen till ATG:s hopp- och talangprogram. Uttagen till landslagets utmanartrupp.

Äter helst: Få saker, är kräsen med mat. En speciell hamburgare med stark dressing som finns på ett ställe i Göteborg är favoritmaten.

Lyssnar på: Allt från musik och ljudböcker till andra som pratar. ”Läser nu Ulf Sundbergs ’Slaget vid Stäket’ som handlar om när Ryssland var nära att invadera Sverige på 1700-talet. Fast egentligen läser jag inte – jag lyssnar på boken.”

Texten publicerades i Ridsport nr 21/2018.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden