Fälttävlan
10 april 18:06
Ridsportplus

Pontus Hugosson på pallen i trestjärnigt: ”Undrar vad som händer”

InternationelltI ett startfält fullt med internationella mästerskapsryttare slog Pontus Hugosson till och blev bäste svensk på måndagen: "Fantastiskt att det kan funka så fint på första tävlingen för säsongen," säger fälttävlansryttaren och avslöjar att han snart ska ta licens i en helt annan sport.

Pontus Hugosson på pallen i trestjärnigt: ”Undrar vad som händer”
Pontus Hugosson och Zin Fire hoppade upp sig i Gärds trestjärniga klass. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var 28 ekipage från Sverige, Norge, Danmark och Tyskland som luftade sig efter den långa vintern när Kristianstad Internatonal Eventing bjöd på CCI3*-S under påskhelgen.

Kan man inte bli bäst på något får man vara lite halvkass i allt möjligt i stället.

Pontus Hugosson.

Flerfaldiga svenska mästerskapsryttaren Katrin Norling ledde efter söndagens dressyr och hoppning tillsammans med Fernando-Ukato på 29,2 straff. Men med 10 straff i måndagens terräng var segern borta och i stället var det danske gästen och OS-ryttaren Peter Flarup som slog till med en dubbelseger i ett soligt Gärds.

Bäste svensk blev lite otippat Kungsbackaryttaren Pontus Hugosson som började med en tolfte plats på 33,3 straff efter dressyren, lyfte sig till en femteplats efter en felfri hoppning och gjorde sedan en kanonrunda i terrängen som lade till 0,8 straff för tiden. Tillsammans med Zin Fire (SWB val f 2013 e Zaladin MI-Nicolette, uppf Stina Wahlström) slutade han trea.
– Jag undrar lite vad som händer, haha, säger Pontus Hugosson.
– Men det är fantastisk att det funkar så fint på första tävlingen efter en lång vinter, fortsätter han.

Debutera fyrstjärnigt

Han och valacken har varit ett ekipage sedan 2019 och förra året och de har hunnit med en handfull internationella trestjärniga klasser. I höstas blev det till och med en lång trestjärnig klass. Men sedan blev Pontus Hugosson sparkad i bröstkorgen av en unghäst och det var inte läge att rida mer terräng den säsongen.
– Nu ska vi förbereda oss för fyrstjärnig klass och den här tävlingen är en del av det. Jag är extra nöjd med att banhoppningen fungerade här.

Debuten i fyrstjärnig klass är planerad att göras i Polen om ungefär en månad, ett och ett halvt år efter att ryttaren red fyrstjärnigt senast. Om planen håller är tanken att det kan bli en lång fyrstjärnig tävling framåt slutet på säsongen.

Tävla travhästar

Pontus Hugosson håller sig själv upptagen med flera ridsportgrenar. Inom kort ska han dessutom ta licens för att tävla i monté.
– Det började med ett samarbete jag har med Svensk travsport. Så nu är mitt mål att starta ett montélopp, hoppa 1,45-klasser och rida Msv A dressyr. Kan man inte bli bäst på något får man vara lite halvkass i allt möjligt i stället.

Peter T Flarup Gamegirl Impe-1423
Peter Flarup och Gamegirl Impe i den trestjärniga terrängen som inte bjöd på några stora frågetecken så här i början av säsongen. Foto: Pernilla Hägg
Elliot Zaki Adams Boy-2697
Elliot Zaki och Adams Boy. Foto: Pernilla Hägg

Peter Flarup red Gamegirl Impe (HOLST sto f 2014 e Chico’s Boy-Cyrkon, uppf/äg Henning Møller Hansen) till seger. Ekipaget stannade på sitt dressyrstraff 32,3. Dansken blev också tvåa med Impressed på 33,3 straff.

Niklas Lindbäck luftade sin dubble EM-medaljör och VM-häst Focus Filiocus och slutade fyra.

Under påskmeetinget reds det också en tvåstjärnig klass, uppdelad i två avdelningar med svensk seger i den ena genom Martina Andersson.

För ponnyer var högsta klassen en nationell enstjärnig klass med 20 startande som Flyinge Ryttarförenings Elliot Zaki vann tillsammans med Adams Boy.

Resultat, internationella klasser

Resultat, nationella klasser

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden