Veterinärt
29 september 2020 15:35
Ridsportplus

Populär smärtlindring borta från marknaden

MedicineringMånga hästägare har kommit i kontakt med det smärtlindrande läkemedlet Flunixin N-Vet i samband med akut kolik. Från och med april finns läkemedlet inte längre på den svenska marknaden.

Populär smärtlindring borta från marknaden
Flunixin N-Vet finns inte längre på den svenska marknaden (bilden har inget samband med texten). Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Läkemedlet Flunixin N-vet har använts bland annat vid behandling av kolik men även vid fång. Utredande vid Läkemedelsverket, veterinär Fredrik Hultén, förklarar hur det hela hänger samman:
– Hösten 2018 konstaterade EU:s kommitté för veterinärläkemedel att hjälpämnet dietanolamin, som finns i Flunixin N-Vet och tre andra injektionsberedningar med flunixin, saknar MRL-värde (se faktaruta) eller annan information som talar om att det är säkert för människor.

– Vi återkallade därför tillfälligt godkännandet av dessa läkemedel för behandling av livsmedelsproducerande djur. Men eftersom hästsjukvården har ett särskilt behov av substansen flunixin, bland annat vid behandling av kolik, gjorde vi det möjligt att få undantag.

Innebär livstids karens

Tillverkarna av de berörda läkemedlen fick under en period fortsätta erbjuda dem – om de gav information till veterinärerna om att användningen av preparaten innebar livstids karens och att de inte fick ges till livsmedelsproducerande djur.
– Undantagsperioden gällde som längst till den 15 april 2020, och under tiden skulle tillverkarna kunna hitta ett annat hjälpämne som antingen har ett MRL-värde eller ett ämne som inte behöver MRL.

Det var dock bara tillverkarna av Flunixin N-Vet som nappade på undantagserbjudandet och därför har injektionslösningen funnits kvar till juni i år.

Men eftersom tillverkaren av Flunixin N-Vet inte hade ersatt hjälpmedlet dietanolamin när undantagstiden gick ut, fick preparatet alltså inte längre finnas kvar på marknaden efter april i år.

Preparatet i pulverform indraget sedan tidigare

Samma preparat i pulverform, granulat, drog tillverkaren in tidigare, trots att det inte innehöll det aktuella hjälpämnet.
– Under tiden har flera av de injektionsberedningar med flunixin som återkallades 2018 tagit bort dietanolamin och återkallelsen har kunnat tas bort för dessa. Så även om just Flunixin N-Vet inte finns på marknaden står inte hästarna utan hjälp.

Istock-157996411
Flunixin finns i andra läkemedel
Läkemedel med flunixin godkända för häst är Cronyxin Vet oral pasta, Flunipaste Vet som är en oral gel samt Finadyne Vet, Cronyxin Vet och Wellicox, som alla tre finns som injektionsvätska. Alla marknadsförs dock inte i Sverige. Foto: iStockphoto

Fakta

Detta är MRL-värde

Ett MRL-värde (Maximum Residue Limit) har tagits fram av CVMP, den europeiska kommittén för veterinär-läkemedel, på alla veterinära läkemedel till livsmedelsproducerande djur, dit häst räknas. De används för att bestämma gränsvärden och karenstider för att kött och mjölk från behandlade djur ska vara säkra att konsumeras av människor.

Vid behandling med läkemedel utan MRL-värde måste en notering göras i hästpasset, som en garanti för att hästen aldrig får hamna i livsmedels-kedjan.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden