Dressyr
3 juni 2021 10:30

Positivt EHV-test på tävling: ”Fel på provsvaret”

Misstänkt smittaEfter det stora EHV-utbrottet tidigare i år ska alla hästar nu ha ett negativt provsvar innan de släpps in på större internationella tävlingar. På dressyrmeetinget i Compiègne förra helgen fick tre hästar lämna tävlingsplatsen, efter att en häst fått ett positivt testresultat efter ankomst.

Positivt EHV-test på tävling: ”Fel på provsvaret”
Den franska familjen fick lämna tävlingarna efter ett positivt testresultat - något som tros bero på ett felaktigt provsvar. Foto: Marta Kent/iStock

Den franske ryttaren Arnaud Serre anlände till Compiègne med sin egen Vistoso de Massa, tillsammans med sin fru och dotters två hästar. Samtliga hästar kontrollerades vid ankomsten, och ingen av dem visade ett positivt EHV-provsvar på testerna som tagits på hemmaplan den 25 maj.

Dagen efter de kommit till den franska tävlingsplatsen ändrades dock Vistoso de Massas provsvar till positivt, och familjens hästar flyttades därifrån under lördagen. Efter att ha gjort en riskbedömning av tävlingarnas uppstallning, där hästarna stod i permanenta boxar utan kontakt med andra hästar, konstaterades att risken för smittspridning var minimal och tävlingarna fick fortsätta utan karantän.

Flera negativa test

Innan hästarna lämnade tävlingsplatsen testades de tre hästarna igen, och alla fick då negativa provsvar – även Vistoso de Massa. I en kommentar till Eurodressage framkommer det att valacken även testats dagen innan det test som sedan var positivt, då med negativt svar från ett annan laboratorium.

– Tyvärr föll vi offer för ett fel i lab-resultaten, konstaterar Arnaud Serres fru Anne Sophie Serre i en intervju med Eurodressage.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden