Avelsnyheter
4 april 2018 06:30

Power Boy har godkänd son i Australien

SvenskättadÄven om han för tillfället inte har någon son i svensk avel är Power Boys inflytande i ponnyaveln stort. Nu har Mats Mellberg uppmärksammat att det även finns en avelsverksam Power Boy-son i Australien.

Power Boy har godkänd son i Australien
Power Boy RP 112 har en godkänd son i Australien (arkivbild). Foto: Marielle Andersson Gueye

Ridponnyhingsten Power Boy RP 112 (f-84 e Downland Folklore-Saoud ox, uppf D. Bouw) var en pionjär inom svensk ridponnyavel och var det första hingst som tilldelades Elit av ASRP. När han som 9-åring importerades till Sverige 1993 hade han redan använts flitigt i framförallt tysk avel, och bland hans många framgångsrika ättlingar finns bland annat 12 godkända söner, flerfaldiga EM-medaljörer och en lång rad framgångsrika avelsdjur.

I Sverige lämnade Power Boy fram till sin död 2012 tre godkända söner, men ingen av dem finns kvar i avel idag. Ridsport uppmärksammade för två år sedan att landet är helt utan Power Boy-blod på hingstsidan – bortsett från att Power Boy själv fortfarande finns att tillgå via frusen sperma.

Nu har hingstens ägare Mats Mellberg uppmärksammat att det finns en avelsverksam son till Power Boy i Australien.
– Jag har exporterat fryst sperma från Power Boy både till USA och Australien, så det finns PB-avkommor på båda kontinenterna. Roseglen Pop Art är ett av resultaten, berättar Mats för Ridsport.

Roseglen Pop Art är född 2013, och modern är den tyska ridponnyn Sweet Belladonna K (f-07 e Champus K-Black Boy). I härstamningen återfinns även hingsten Top Nonstop RP 158 som varit avelsverksam i Sverige, han finns i fjärde led som morfarsmorfar till Roseglen Pop Art.

Fler bilder på Roseglen Pop Art finns att se här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden